Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анексът към НРД е добър и за пациентите, и за системата

76-ият извънреден Събор на Български лекарски съюз прие и утвърди параметрите и условията, при които БЛС да подпише предстоящия Анекс към НРД за Медицински дейности 2023-2025 г.

С него се въвеждат промени, които от една страна трябва да отговорят на очакванията на обществото за разрешаването на различни социални проблеми, а от друга да подкрепят иновациите и да са от полза и за пациентите и лекарите. Една от важните промени за пациентите е предвиденият улеснен достъп до изследвания и диагностика и улесняване достъпа до еднодневни процедури в болници и диагностично-консултативни центрове, без да се налага хоспитализация на пациента. За първи път се въвежда „минимален“ и „максимален“ болничен престой за лечението на инсулт. Вече пациентите с тежък инсулт няма да бъдат изписвани след 4-тия ден, са с възможност за престой до 10 дни.

За това как промените ще се отразят на пациентите и на здравната система разговаряме с д-р Георги Цигаровски, председател на Регионалната лекарска колегия в Пловдив.
  
Той акцентира до по- лесния достъп до ЯМР, до който пациентите ще имат по- бърз достъп по преценка на лекаря- специалист. Д-р Цигаровски сподели, че е много важно хората да не си самоназначават такова лечение, а да се доверят на професионалистите. Единият мотив е, че тази скъпа диагностика се плаща солидарно от всички, а освен това не е и безвредно. 
Еднодневните престои от една страна ще спестят средства на болничните заведения, а от друга работят и за комфорта на пациента, коментира още д-р Цигаровски, припомняйки, че най- накрая с тази възможност може да изпълни съдържанието на ДКЦ- тата, създадени точно с тази цел преди години.
Няма драстични промени при прегледите при ОПЛ. Важно е обаче да се знае, че вече има безплатна ваксина срещу пневмококова инфекция за пациентите над 65 годишна възраст, подчерта д-р Цигаровски.
В коментар на обсъжданата не/възможност за преглед при свободно избран ОПЛ при отсъствие на титулярния, д-р Цигаровски обясни, че този проблем, възникнал през пандемията, не е актуален сега. Той обясни, че и сега всеки може да се прегледа в друго населено място със своята синя здравна книжка. 
Интервюто е в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50