Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на малкия Ради от Първомай

| обновено на 11.03.24 в 16:51
Снимка: Фейсбук

Родителите на 3-годишно момченце от Първомай имат нужда от средства за рехабилитация, срещи с педагог и психолог на детето. Семейството досега се е справяло само и с помощта на приятели, но средствата им вече не достигат, а нуждите на малкия Радослав растат. 

Цветелина Станева е майка на Ради, който само след месец ще навърши три години. Младата жена е публикувала зов за помощ в социалната мрежа, тъй като като малчуганът се нуждае от всички повече неща, а средствата на семейството не достигат. Тя разказа, че за проблема на Ради разбрали, когато бил на 4 месеца, защото телцето му било отпуснато и не реагирал на звуци. Потърсили помощ и се оказа, че момченцето е с мускулна хипотония с атаксия, глухота и деформация на мозъка. Всичко това е станало заради цитомегаловирусна инфекция, която майката е прекарала без да знае по време на бременността и е увредила плода. Лекарите, които са последвали бременността ì обаче, не са разбрали за това. Когато установите проблем на Ради, лекарите казаха  на майката, че трябва да започнете веднага.

Освен проблем с липсата на слуха, Ради има и дефицит на вниманието, концентрацията и нужда от сензорна интеграция. Затова той се нуждае от рехабилитация и работа с психолог. Необходимо е за всичко това да работят специалисти в Пловдив. А посещенията при тях струват пари, които държавата не поема, тъй като като момченцето не е в центрове за деца с такива нужди. Средствата са необходими и за поддръжка на процесора, с който работят слуховите импланти. Той струва 12 000 лева, а само преди дни се развали, защото Ради го е хвърлил и се е счупил. Майката се надява да може да бъде поправена, тъй като цената на новия е непосилна за тях. 

Цветелина Станева не може да започне работа, затова тя е станала личен асистент на Ради. Но средствата, които заплащат на личните асистенти са минимални. Затова тя призова хората да помагат на семейството ѝ, тъй като освен 3-годишното момченце, има още едно, по-голямо дете. 

Малкият Радослав расте, наскоро е проходил, а наесен майката се надява той да тръгне на детската градина, за да се социализира и да бъде сред връстниците си. Като негов личен асистент, тя смята да бъде плътно до него. Детето учи и жестомимичен език, за да може да се справя и без импланти, помага му и неговото по-голямо братче. Напредък има, но процесът ще бъде много дълъг, казва Цветелина.

Разкрита е банкова сметка на името на 3-годишнината Радослав Михайлов, по която всеки, който иска да помогне, може да преведе средства. 

Дарителска сметка в ДСК: 

IBAN: BG02STSA93000030675334 

Радослав Атанасов Михайлов 

PayPal: RADOSLAV MIHAYLOV

REVOLUT: 0894391217 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55