Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90% от студентите са "за" отпадане на таксите

Националното представителство на студентските съвети направи анкетно проучване за нагласите на студентите за безплатно обучение в държавна поръчка. Попълнените анкети са над 11 000 от цялата страна, а резултатите са категорични - 90% от студентите смятат, че отпадането на таксите за държавната поръчка е положително. Същото смятаме и от Националното представителство на студентските съвети.

Това заяви пред Радио Пловдив Виктория Палигорова, председател на Студентския съвет в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и докторант по конституционно право.

Тя уточни, че тази практика е позната и работи добре в редица държави от Европейския съюз. 

У нас обаче тепърва трябва да се обсъжда как точно ще се оптускат тези пари - дали по някакви критерии, или свободно за всички сутденти.

Като посочи, че отпадането на таксите е положителна стъпка, Виктория Палигорова призова да се видят добрите практики в дружите държави, които вече работят на този принцип. 

Тя не се ангажира с коментар дали трябва да има критерии като социално положение или успех на студентите. Отбеляза, че дискусията е широко отворена.

Ръководството на Пловдивския университет винаги мисли за студентите си, а една стъпка към отпадането на таксите е положителна. Това каза Палигорова по повод отрицателното становище на Съвета на ректорите за отпадането на таксите на студентите държавна поръчка.

Тя предположи, че съпротивата на ректорите се дължи на притеснението им за качеството на висшето образование, когато се набляга на количественото, каквото са таксите.

Много студенти имат възможност да си плащат държавните или платените такси, частните университети си функционират, отбеляза Виктория. Според нея отпадането на таксите би било едно облекчение за масовите студенти. 

Над 200 000 студенти и докторанти в цялата страна не са никак малък брой, коментира Палигорова. Според нея тази стъпка от страна на държавата дори е закъсняла.

Интервюто на Неда Велкова с Виктория Палигорова е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33