Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През април откриват обновената Градска градина, вероятно с името на Иван Вазов

| обновено на 18.03.24 в 09:37

В тази зона около Градската градина е живял и творил патриархът на българската литература Иван Вазов. Личното ми убеждение е, че тя трябва да носи неговото име, за да може да съхраним наистина българщината.

Това заяви пред Радио Пловдив кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов по повод предложението на историци и общественици Дондуковата градина да носи името на Иван Вазов.

Идеята набира все повече поддръжници в социалните мрежи, а Стаменов обяви, че тя е много добра и ще я внесе за разглеждане още на следващата сесия на Общинския съвет.

Районният кмет изрази готовност да бъде извървяна административната процедура, за да стигне предложението до вниманието на общинските съветници. Ако те го приемат, Градската градина на Пловдив ще носи името "Иван Вазов" и това ще бъде отбелязано в административните документи.

Идеята е много добра и съм убеден, че тя ще намери совята подкрепа. И се надяваме, че с откриване на градината, тя ще носи името "Иван Вазов", каза кметът на "Централен".

Той обясни, че градината е почти готова. Засаждат послединте дървета и храсти, предстои затревяване и засаждане на цветните лехи. 

Всички други съоръжения работят и са в 72-часови проби. Това са водни атракциони, осветление, видеонаблюдение, всички подземни комуникаци, каза Георги Стаменов. И припомни, че в обновената градина има четири водни атракциона, две детски площадки, множество места за отдих и всеки ще може да намери своето местенце.

Напълно обновената градина ще бъде открита в края на този месец или най - късно в началото на другия, подчерта районният кмет. Той обясни, че от кметството са имали желание да я открият по - рано, но е трябвало да спазят препоръките на ландшафтните архитекти за засаждане на растителността в точно определено време.

По повод споровете около това дали улицата, минаваща покрай градината и Природонаучния музей, да бъде пешеходна зона, Стаменов заяви, че дебатът пордължава. Той обясни, че хората с бизнес в района са притеснени и желаят да могат да минават и да паркират автомобили. Други са на мнение, че тя трябва да бъде освободена само за пешеходци, за да е място за отдих и спокойствие.

Това ще бъде подложено на обществено обсъждане и то ще реши статута на зоната.

Районният кмет смята, че в следващите 15- 20 дни и двата въпроса - с именуването на градината и с нейния характер, ще имат совето решение.

Интевюто на Елена Крушкова с Георги Стаменов е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55