Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" по стъпките на 26 март

Снимка: Яница Марова

На 26 март, денят на Тракия, програма „Точно днес“ поема по стъпките на важните събития.

Как изкуственият интелект може да бъде внедрен успешно в образованието и да е от полза и на учителите, и на учениците говорим в минутите преди 8 часа. Разговорът ще е с Весела Русева, регионален мениджър в Центъра за творческо обучение в Пловдив.

Осем месеца на управление с труден диалог, още по-трудни срещи за изпълнение на ротацията и призиви през медиите белязаха страната ни. На фона на това някак логично дойде и извънредното събрание на НС, на което ще се гласува отказа на Мария Габриел да състави кабинет. За безплодните разговори между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ, за риска от политическа нестабилност във време на световни конфликти и почти сигурно чукащите на вратата ни предсрочни парламентарни избори е разговорът след новините в 8 часа. Събеседник е депутатът от ГЕРБ-ДСД Радомир Чолаков.

И още две регионални теми – на сесията на 28 март пловдивските общински съветници ще гледат предложение, с което се променя подробния устройствен план за регулация и застрояване на квартал „Отдих и култура“. Предлага се терен от 600 кв. м. да бъде даден към църквата „Св. Николай“. Подробностите ще чуем от интервюто на Антония Попова с архитект Костадин Палазов.

Във вторник се гледа отложеното дело срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица. Те бяха обвинени в укривателство при убийствтото на Димитър Малинов от същото село. Даниела Добрева разговаря с Антоанета Николова, адвокат на майката на Димитър.

В минутите за култура Веселина Пеева ни пренася в света на поезията. Една поезия, породена от войната, която отдавна е прекрачила видимите си граници. Именно за нея е книгата „Последният Буенос Айрес“ на Георги Гаврилов.

Преди всичко това е рубриката ни "Добро утро, ден". Тази седмица гост в нея е журналистът Ивайло Дернев. С него ни среща Живка Танчева.

Започваме след новините в 6 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На Светли Вторник - "Точно днес"

По пътеките на времето на Светли вторник почитаме Света Богородица с молитва да ни закриля в пътя ни и сглобяваме настоящето в ритъма на Възкресната празничност и знаците на героично-делничното.  "Точно днес "Пътеките на времето" ще ни отведат към Стария град и Галерия "Възраждане", в която световноизвестният  български творец Юлиян Йорданов  открива на..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Честит празник с "Вход свободен"

На Гергьовден поздравяваме всички, които празнуват името си днес и им подаряваме всяка песен от ефира, с пожелания за здраве и късмет! Споделяме следобедът си с Вас, с много настроение, със значими събития и интересни гости. Ще потърсим отговор и на въпроси може ли мозъкът ни да бъде в топ форма и защо мозъкът ни спира, когато сърфираме или сме гневни...

публикувано на 06.05.24 в 09:30

И Великден, и Гергьовден "Точно днес".Честит празник!

На втория ден от Великден – Светли понеделник, започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Възкресението на Исус Христос донася надежда за здраве, мир и благоденствие.  Но днес, на 6 май, празнуваме и един от най-големите пролетни празници – Гергьовден. На този ден Българската православна църква..

публикувано на 05.05.24 в 16:38

В Клуб "Неделя" разговаряме за Възкресението и Смирението

Във Великденското издание на Клуб "Неделя“ сме поканили четири известни личности, с които ще поговорим за Празника на всички празници и какви мисли поражда той днес. С бившия Министър на културата и настоящ артдиректор на Драматичния театър в Пловдив Кръстю Кръстев, дойаена на социологията у нас проф. Георги Фотев, журналиста от БНТ Бойко..

публикувано на 05.05.24 в 15:05

Празнично утро с "Шейкър"

Най-светлото утро посрещаме заедно! С надежда за по-добри дни и за повече топлина в отношенията помежду ни, ви срещаме на Великден! Традиции, история, духовност, мисъл за живота и природата, се вплитат в минутите до 10.  "Християнското изкуство е наситено със символика. Символичните изображения преобладават, предвид няколко фактора. Още..

обновено на 04.05.24 в 16:14