Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има време за избори 2 в 1, но е по-добре да са отделно

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

Консултациите на президента Румен Радев с потенциалните служебни премиери продължават, а възможностите са стеснени. Народното събрание извърши и спешни поправки, според които  ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности.  

Проблемите на БНБ са свързани по-скоро с тяхното взаимодействие и различните етични правила, с които са ангажирани по линия на Европейската централна банка. Иначе със или без тази скорострелна поправка в закона за БНБ, наличието на конституционна норма, която казва, че тази длъжност на управител и съответно подуправител на БНБ може да бъде съвместена за един кратък период с министерски пост беше достатъчна, но очевидно искат да се презастраховат, коментира за Радио Пловдив конституционалистът доц. д-р Борислав Цеков

По думите му ситуацията е сложна, заради липсата на достатъчно компетентни депутати, които да разпишат ясно и без противоречия  заявените текстове. Цеков даде пример с регламентирането на процедурата за назначаване на служебен министър-председател, която е оставена с отворен край и без яснота какво се слува накрая при определени обстоятелства. Той заяви, че процедурите винаги се регламентират ясно и конкретно:

Процедурите се регламентират, така че винаги  А + B = C.  А те направиха един  каталог от длъжностни лица, но никой не казва какво се случва, ако всички тези длъжностни лица откажат да заемат поста.  Оттук вече започват различните интерпретации и търсенето на решение на тази празнина, която депутатското умотворение създаде, каза още Цеков

Има процедурно време за избори 2 в 1, но е по-добре те да са на различни дати, отбеляза конституционалистът и допълни, че според него избирателна активност ще бъде по-ниска: 

Моето становище е в полза на избори на различни дати.  Първо, защото и препоръките на европейските институции са еднозначни -  не бива да съвпадат европейските избори с националните.   Второ, защото ще възникнат изключително много и технически,  и проблеми за избирателите.   Това са различни видове избори. Една партия може да участва в европейските избори самостоятелно, а в  парламентарните - в коалиция. Това са различни номера на бюлетини и ще объркват избирателите. Със сигурност избирателната активност ще бъде по-ниска и на двата избора, но за съжаление това сътвориха нашите политици, каза още  Борислав Цеков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Ваня Танчева-Манчева

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Д-р Ваня Танчева- Манчева. Жена с размах, с чувство за хумор и дар слово, чийто професионален път от цели 42 години е свързан с контрола на здравната система в Пловдив и областта.  Минава през всички нива на ХЕИ и РЗИ, като последните 11 години, до 2021 година, е директор на инспекцията. Казва,..

обновено на 04.05.24 в 13:04

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23