Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" на 1 април

Като световен шампион по правене на много избори в кратък период бе представена България в репортаж на агенция Франс прес.Резултатът очевидно не е повод за гордост, а как да се намери стабилно политическо представителство продължава да е нерешена задача. Можем ли да се надяваме, че идващият нов извънреден парламентарен вот ни приближава към решението-това ще попитаме социолога Павел Вълчев.

На днешното правителствено решение за разпределение на 268 милиона лева за заплати в държавната администрация може да се гледа и като на подготовка за вота, доколкото на служителите в администрацията и на техните близки се гледа като на  важен източник на гласове. Днес с искане за увеличение на заплатите в Пловдив протестираха служителите на „Автомобилна администрация“.

Конституционният съд реши, че горски терени, придобити от държавата чрез замяна, не могат да сменят предназначението си и върху тях да се строи. Решението бе определено като историческо заради определянето на горите като публично благо, независимо от собствеността им. За последствията, които може да има този акт, ще разговаряме с Алексадър Дунчев от организацията „Зелени закони“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" на Разпети петък

На най- тъжния ден за християните дори природата посърна и помръкна, а небето цяла нощ плака. Но след скръбта за саможертвата на Божия син иде надежда и светлина със силата на  христовото възкресение! Както слънчевите лъчи пробиват оловните облаци след буря, така и вярата побеждава унинието въпреки всичко. И  нима точно тъгата не е почвата , от която ще..

публикувано на 03.05.24 в 09:55

“Точно днес“ на Разпети петък за пречистващото страдание

Разпети петък е най-тъжният ден за православните християни, ден на скръб и на смирение. Ден, който ни навежда на мисълта за тленността на тялото и силата на духа. Ден за пречистващо страдание, което ни учи, че след мъката идва светлината. И точно затова обръщаме поглед към каноничните и етнографски символи, свързани с Разпети петък. За..

публикувано на 02.05.24 в 16:47

"Ден след ден" на Велики четвъртък

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. Ще разговаряме с Надежда Цекулова, журналист и граждански активист, за трудното намиране на..

публикувано на 02.05.24 в 14:35

Поетично и мистично във „Вход свободен“

„Когато ви се струва, че целият свят е срещу вас, спомнете си, че самолетът излита срещу вятъра!”  Днес и във времето до 15 часа, говорим за представянето на дебютния поетичен сборник "Април", на младия асеновградски творец и актьор от театър „Арте”, при НЧ „Родолюбие”, Димитър Стоянов. Ще говорим за това, какво е молитвата, от гледна..

публикувано на 02.05.24 в 09:30

Точно днес на Велики четвъртък

Точно днес се боядисват яйцата според православната традиция за Възкресение Христово. Може и в събота, но на Велики четвъртък в Пловдив ще има специална работилница пред община Пловдив. За участието на децата и пловдивчани в нея, ще разкаже Димитър Къркеланов, преподавател в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.  Избрано от акцентите..

публикувано на 01.05.24 в 17:00