Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Цветелина Пенева
Снимка: Стопкадър, bTV

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК. 

Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване.

"Тъй като знаем, че на последните избори имахме голям проблем със сертифицирането на софтуера на машините. Радващо в момента е, че още от първия ден от насрочване на изборите 2в1 ЦИК обяви обществена поръчка за модификация на софтуера за  гласуване  и се надяваме в много сгъстени срокове след изработването на тази модификация, да се случи сертифицирането от съответните институции - Министерство на електронното управление, Българска агенция метрология и Българска агенция стандартизация. Така че да можем да упражним правото си на глас и на машини", обясни Пенева и добави, че гласуването с машини е много важно.

Тя припомни, че на последните местни избори е имало над 400 хиляди недействителни бюлетини в избора на общински съвети. 

"Това са над 15% от гласовете, само и единствено от хартиени бюлети, които останаха практически неотчетени.  И в ситуация, в която говорим за ниска избирателна активност разбираме, колко е важно гласът ни да бъде отчетен правилно. Именно това трябва да бъде втория акцент за подготовка на изборите. А именно една добра разяснителна кампания, така че ние като избиратели да сме добре информирани как да упражним правото си на глас. Независимо дали на машина или на хратиена бюлетина", допълни Пенева.

По думите й кампанията трябва да бъде насочена най-вече към малките населени места и тя да бъде разположена там, където общностите се събират - пощенските станции, където си получават пенсиите, кметствата и  други институции, където получават административно обслужване.

Според нея трябва да бъдат разлепени плакати и не само с примери как да си попълним правилно бюлетината, но и кои бюлетини са неправилно попълнени и да бъде обяснено на разбираем език как да упражним правилно правото си на глас.

Общественият съвет е дал препоръки за изработването на параваните за гласуване, защото след последните промени в ИК се премахнаха тъмните стаички, но според наблюдателите по места все още се използва старите тъмни стачки. Пенева смята, че  трябва да се осигури видимост към гласоподавателя, но разбира се, да се запазва тайната на вота. 

Препоръката към ЦИК е да издаде указания за размера и вида на параваните, както издава указания за чувалите, в които ще бъдат събрани след това изборните книжа.

Дадени са препоръки и относно видеонаблюдението, за да се осигури технички  по-добро качество на картината и да се изготви инструкция как да се случва то. Целта е да може да се ползва по-добре за целите, разписани в ЦИК.

Пенева посочи, че няма да бъде лесно на СИК да броят два пъти преференциалното гласуване, затова трябва да се засили обучението на членовете на СИК . Общественият съте е дал препоръка за изработване на нов образец на секционен протокол, така че да се облекчи работа комисите по отношение на преброяване на гласовете и отчитане на резултатите.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Елена Крушкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23