Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

| обновено на 28.04.24 в 11:22

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“=

Професор Станев е преподавател по комуникационна политика, пиар, реклама, масова комуникация, бизнес комуникация. Ръководител е на катедра.

Кариерата си като радио водещ започва от Радио Пловдив, после преминава в радио TNN, където е бил за известен период и програмен директор. Предаването му „Велин рок блок“ е в ефир вече 32 години, двайсет от тях по Радио Пловдив. Носител е на награда „Пловдив“ за журналистика за седмичната си авторска рубрика във вестник „Пловдивски труд“, която започва през 2001 година и продължава до съществуването на изданието. Гизихтите на Велин Станев бяха любимо четиво на читателите на вестника, а след това те се превръщат и в книга.

Велин Станев започва утрото си с чаша кафе. Разбира се, и с музика. Признава, че слуша ужасно много различни изпълнители и групи, и различни жанрове. На месец не пропуска да чуе поне по 60 албума.

„Аз слушам, защото в мен има някаква жажда за откривателство. Слушма огромно количество музика, моите приятели не могат да повярват“, казва Велин Станев.

Той смята, че и днес има много добри изпълнители. Велин Станев не скрива вълнението си от срещата си с голяма част от легендарните световни певци и групи. Признава, че няма никога да забрави срещата си със своя идол – Рони Джеймс Дио.


„Рони Джеймс Дио винаги ще бъде в сърцето ми, защото той е първият рок певец, когото съзнателно, рационално съм чул. И то в Рейнбоу. И съм казал „Какъв прекрасен глас! Кой е този човек?“, тогава съм бил някъде на 8 години. Тогава малкото дете, за първи път, е проявило някаква ранна форма на енциклопедизъм. Не просто да знае името на групата, а да разбере какви хора са тези“, казва Велин Станев.

Стигаме и до политиката. Професор Станев смята, че политическата сфера не е най-приятната в момента.

„Дори не е забавно вече да гледаме изявите на политиците. Аз не се забавлявам отдавна. По-скоро един горчив смях се поражда в мен“, казва с горчивина Велин Станев.

Известният преподавател признава, че никога не си пише пълно шест, защото е много взискателен към себе си. Рядко поставя отличен и на студентите. Пожелава на слушателите, ако може, да не им пука толкова много.

„Може би не трябва да се взимаме толкова сериозно. Трябва да се погледнем отстрани и да се радваме на живота“, заключва още професор Велин Станев.

Цялото интервю с професор Велин Станев можете да чуете в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Културата на срещите във „Вход свободен“

С Елена Родимова говорим за събитието „Предизвикателствата в съвременната дейтинг култура“, на 9-ти май, в Пловдив. Вход свободен, подробности след 14 часа. С Ирена Младенова, коментираме темата за работата на мозъка и времето, и къде е златното сечение? Повече в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте рубриките ни „Предразсъдъци и..

публикувано на 07.05.24 в 09:30

На Светли Вторник - "Точно днес"

По пътеките на времето на Светли вторник почитаме Света Богородица с молитва да ни закриля в пътя ни и сглобяваме настоящето в ритъма на Възкресната празничност и знаците на героично-делничното.  "Точно днес "Пътеките на времето" ще ни отведат към Стария град и Галерия "Възраждане", в която световноизвестният  български творец Юлиян Йорданов  открива на..

публикувано на 06.05.24 в 17:11

Честит празник с "Вход свободен"

На Гергьовден поздравяваме всички, които празнуват името си днес и им подаряваме всяка песен от ефира, с пожелания за здраве и късмет! Споделяме следобедът си с Вас, с много настроение, със значими събития и интересни гости. Ще потърсим отговор и на въпроси може ли мозъкът ни да бъде в топ форма и защо мозъкът ни спира, когато сърфираме или сме гневни...

публикувано на 06.05.24 в 09:30

И Великден, и Гергьовден "Точно днес".Честит празник!

На втория ден от Великден – Светли понеделник, започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Възкресението на Исус Христос донася надежда за здраве, мир и благоденствие.  Но днес, на 6 май, празнуваме и един от най-големите пролетни празници – Гергьовден. На този ден Българската православна църква..

публикувано на 05.05.24 в 16:38

В Клуб "Неделя" разговаряме за Възкресението и Смирението

Във Великденското издание на Клуб "Неделя“ сме поканили четири известни личности, с които ще поговорим за Празника на всички празници и какви мисли поражда той днес. С бившия Министър на културата и настоящ артдиректор на Драматичния театър в Пловдив Кръстю Кръстев, дойаена на социологията у нас проф. Георги Фотев, журналиста от БНТ Бойко..

публикувано на 05.05.24 в 15:05