Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минало и настояще "Точно днес" на 18 април

| обновено на 17.04.24 в 16:57

Четвъртък сутрин с коментарите на важните теми и събитията с днешна дата и пловдивски адрес. До 9.30 часа  гости и акценти в предаването:

Политически страсти и нови казуси, преди същинската предизборна битка, поставят на изпитание първите мъже в държавата ни. Каква ще е развръзката и колко още изненади ни чакат до финала на политическата пиеса - анализ на политолога Ружа Смилова.

В Международния ден за опазване на паметниците на културата, който отбелязваме днес, в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от  "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол".  Събитието е част от програмата на Общински институт "Старинен Пловдив“, с която отбелязва 55 години от създаването си, а наш събеседник ще е директорът на институцията Елена Кантарева-Дечева. 

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.

Как учени от България и Германия разчетоха генома на защитеното растение Родопски силивряк , а резултатите ще бъдат в помощ за учените от целия свят, които работят в областта на растителната биология. Разговор с Д-р Никола Стайков, изследовател в отдел Молекулярна физиология на стреса при растенията в Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив.

В минутите за култура гостуваме на галерия "Възраждане" - Веселина Пеева ни среща с Яна Любенова, която представя експозицята си "Полет над света".

В "Добро утро, ден!" продължава срещата ни с галеристката Антония Димитрова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

За героичните събития и цената на труда „Точно днес“

Отбелязването на 148 години от Априлското въстание ни дава повод да се замислим – какво ни завещаха героичните предци и къде сме ние днес? Търсим отговорите в утрото на 1 май, когато ще се пренесем в Панагюрище, с множеството тържествени прояви за отбелязване на годишнината. За тях ще ни разкаже с доцент доктор Атанас Шопов , директор на..

обновено на 30.04.24 в 16:58

Политика, екология, измами "Ден след ден"

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти с национално и регионално значение, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства от българския бюджет и от ЕС. Това е едната гледна точка към..

публикувано на 30.04.24 в 14:53

Активно и празнично във „Вход свободен“

На Велики вторник, очаквайте рубриките ни „На кино“ и „Предразсъдъци и следразсъдъци“. С Тихомира Иванова говорим за една великденска работилничка, на 4-и май в село Храбрино, както и за кампанията „Аз съм куче“, която стартира от първи май.  Румяна Киризиева, от БГ „Бъди активен“, ни разказва за резултатите от първата международна конференция..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Изпращаме април "Точно днес" на 30

Споделяме утрото на последния априлски ден и до 9.30 говорим за история, изборни нагласи, европейски и национални политики.  Лидия Йорданова,  управител на агенция "Екзакта ще ни представи последните социологически нагласи и резултати от проучване. Ще коментираме и политическата ситуация и продължаващата престрелка между основните политически играчи...

обновено на 29.04.24 в 17:00

"Ден след ден" на прага на "нещо ново, нещо старо"

Приблизително 6 седмици преди вота 2 в 1 в България има ли интерес към изборите за европейски парламент или поредният предсрочен вот за народни представители ще го „затъмни“ и измести? Защо са важни европейските избори за българите? Темата ще коментираме с Юлиана Николова , директор на портал „Европа“. Защо инфлацията у нас е по-висока от..

публикувано на 29.04.24 в 14:45