Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му, има  голям обем, леко тегло и създава усещането за вкусване на захарен памук, когато го консумираме". Това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Тя подчерта, че никъде в света на пазарната икономика няма таван на цените, но това не означава, че трябва да се минават моралните прагове, когато миришат на изнудване с неимоверно висока цена.

Кукушева обясни, че съставът на козунака е много богат, защото включва бяло пшеничено брашно, захар, олио, масло, яйчен меланж, фрукти, аромати, мармалад, локум, шоколадови капки и много ядки, като най--подходящите за този вид изделия са орехите и лешниците, чиито цени не са променяни от миналата година.  От друга страна, цената  се отнася и до привличане на внимание и до себеоценка на майсторите за техния труд, 

"У нас трудът е много скъп, но цена от 200 лв. ни се струва като великденска шега. Не вярвам, че в България има много хора, които биха отделили 200 лв за този продукт. Едно е да купуваш от интернет храна, когато познаваш производителите, а съвсем друго - да се довериш на производители, които не познаваш. Считам, че е абсолютно рисково да се доверяваш на непознати производители."

Кукушева подчерта още голямото разнообразие у нас на козунаците е подплатено с различни цени, но препоръча да се  купува от регламентирани търговски обекти  и от търговските мрежи, които продават продукта от 2.00 -2.50 лв, като не преминават критичната граница от 35 лева.

"Като бранш ние сме изключени от всякакви субсидии, а най-малко - от субсидии, касаещи изцяло земеделците във връзка с украинския наплив на пазара на селскостопански продукти. Чест прави на настоящото Служебно правителство и адмирации и за министър-председателя Главчев, и за  министъра на финансите Людмила Петкова, а и за новоназначения министър на  земеделието Георги Тахов, че споразумение, което е било отлагано повече от 6 месеца, бе взето от тези държавници за по-малко от час и бе намерено решение за покриване на немалката финансова рамка." 

Кукушева  бе категорично, че решението е категорично много добро, защото ДФ "Земеделие" и ДБ имат буфери, към които се посяга точно в такива моменти. "Украинската помощ можеше да бъде изплатена с европейски средства, ако бившият земеделски министър Кирил Вътев си беше свършил работата. Той обаче представлява едно огромно разочарование за българските земеделци".

Кукушева заяви още, че "0"-та ставка ДДС върху хляба е  "изключителна социална мярка" за  крайните български потребители. Всички са категорични, че тя трябва да бъде запазена, защото в противен случай цената на хляба би се увеличила с 22%.

В България през последните две години почти няма инвестиции, защото тежкият политически диалог води до непредвидимост за бизнеса. А растежа на цените на някои храни е обоснован и от международните пазари. В момента обаче имаме категорично задържане на цените на храните и тази тенденция ще бъде запазена, защото подготовката за Шенген изисква да имаме разумна финансова политика.

Кукушева припомни, че преди време амплитудата на размера на цените е била много по-голяма. Факт е, че на млекопреработвателите, млекопроизводителите и животновъдите им е изключително трудно, защото бяха лишени от субсидии благодарение на Кирил Вътев и това се отрази пагубно на сектора, който страда от 30 години. "Вярвам, че този път решенията ще бъдат по-дългосрочни!", подчерта още Мариана Кукушева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с режисьора Петър Одажиев

Режисьорът и университетски преподавател с богат изпълнителски и постановъчен опит в областта на сценичните и екранни изкуства Петър  Одажиев гостува в рубриката в седмицата от 18-ти до 23 ноември.  Той е завършил НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, София, специалност кино и ТВ режисура. Впоследствие завършва магистратура по арт мениджмънт в Ню Йорк...

обновено на 22.11.24 в 16:47
Георги Киряков

Политическият процес е блокирал заради "домовата книга"

Все повече започва да се утвърждава идеята, че  блокирането на политическия процес в България е заради т.н. "домова книга", това мнение изрази в програма "Ден след  ден" политологът Георги Киряков. Според него целта е да  не се възможност на хора различни, от лансирани от ГЕРБ и ДПС-Ново начало да бъдат министър-председатели.  Каква е..

публикувано на 22.11.24 в 16:15

Оставаме предпазливи оптимисти за сухопътния Шенген

Румъния и България могат напълно да се присъединят към европейското Шенгенското пространство с отворени граници от януари 2025 г., съобщи унгарският вътрешен министър Шандор Пинтер на неформалната среща на вътрешните министри България, Бумъния, Австрия и Унгария в Будапеща. Окончателното решение ще бъде взето през декември.  Юлиана Николова от Портал..

публикувано на 22.11.24 в 15:59

Лидерско лицемерие пречи на партиите да се разберат

 "При 20 години посетих лаборатория в Института по демографски изследвания "Макс Планк" в Германия, където работех. Там имаше много интересен  експеримент - понеже хората живеем стотина години, а те искаха трябва да се изследват моделите на живот, на смъртност, зависимостите статистически и математически, изследваха зелени еуглени. Мисля си, че ние тук..

публикувано на 22.11.24 в 11:22

Енергетиката ни е болна и ако не я оздравим, ще страдаме

България я чака неизбежен режим на тока тази зима заради недостиг на електроенергия, това предупредиха от Българския енергиен и минен форум. Те изпратиха декларация до всички политически партии в 51-то Народно събрание с призива да не се допусне политическата криза да прерастне в енергийна.  "Не ми се иска да се връщаме в 80-те години на ХХ век, но е..

обновено на 21.11.24 в 16:39