Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“.

Според нея Пловдив е един от най-добрите градове в България и дори в Европа за пристигащи хора, защото те много лесно намират работа. "С подкрепата на Комисариата за бежанци на ООН успяхме да подкрепим много пристигащи семейства, някои от тях с болни деца и с възрастни родители, да им дадем достоен живот. Защото ситуацията в Украйна за съжаление не се подобрява и броят на пристигащите хора все още нараства", коментира тя. 

По думите ѝ пристигащите наемат празни апартаменти и затова се търси кухненско обзавеждане, одеяла и спално бельо - неща, които са обикновени, но не може да бъдат взети при бягството от войната, защото тежат. Вчера  са дарени 30 родопски одеяла на яколко възрастни новопристигнали семейства, съобщи Елис. 

Новият Общностен Център за закрила и включване на бежанци, мигранти и граждани на трети страни „Компас“ на бул. „Княгина Мария Луиза“ 47 в Пловдив ще бъде в помощ на всички, които имат нужда и търсят хуманитарна, юридическа и психологическа подкрепа, поясни тя. 

Организацията в сътрудничество с  БКО „Каритас Витания“, Областен съвет на Български Червен Кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР и с подкрепата на Община Пловдив създават центъра.

Общностен център „Компас“ се ангажира да предоставя широк спектър от услуги, включително информационно консултиране, кариерни програми, курсове по български език, психологическа подкрепа, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни ресурси. Той е създаден на принципа на едно гише и целта му е да подпомогне успешната интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване. В центъра работят координатори, учители, психолози, социални работници и юристи. Те понякога помагат и на социално слаби българи.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38

Учен от Пловдив с рекорден брой награди “Питагор”

Проф. Д-р Милен И. Георгиев, ръководител на Лаборатория по Метаболомика в Институт по микробиология „Стефан Ангелов“ към БАН и на отдел “Растителна клетъчна биотехнология” в Центъра за върхови постижения по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив - бе отличен за рекорден четвърти път с награда за наука „Питагор“. Престижната награда..

публикувано на 20.05.24 в 16:26

Дъждовното и хладно време разваля вкуса на плодовете

Имат ли основание за безпокойство фермерите след дъжовете през последните дни коментира в програма "Ден след ден" доц. Калинка Кузмова, която е агрометеоролог в Аграрния университет в Пловдив. "По принцип влагата е критична в периода около цъвтеж. Така че за зърнено-житните култури, тя е изключително необходима,  защото пшеницата би трябвало да е..

публикувано на 20.05.24 в 15:47