Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политика, екология, измами "Ден след ден"

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти с национално и регионално значение, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства от българския бюджет и от ЕС.

Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се преобръща Законът за околната среда по отношение на екологичните оценки и оценките за въздействие върху околната среда. Промените позволяват да се складират радиоактивни отпадъци само с мълчаливо съгласие, отново се разрешава и продажба на държавна земя без търг на безценица.

Според другата гледна точка – на авторите на законовите промени, те слагат край на т. нар.  екологичен рекет върху обектите от национално значение, националната сигурност и енергетика. Ограничават се възможностите на зелени екологични неправителствени организации да бавят и обжалват процедурите по одобрение на обектите от национално значение. Такива са изграждането на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, магистрали, тунели, мостове, жп линии и тези, свързани с националната сигурност. Съкращават се сроковете за произнасяне от компетентните органи при реализацията на тези проекти.

Какви проблеми ще създадат новите законови промени, на които президентът наложи вето? Задава ли се вълна от съдебни дела заради тях?  Темата коментираме с екологичния експерт Тома Белев, бивш министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение".

Икономическото и финансовото състояние на България като теми в предизборната борба. Кои икономически показатели на страната са засегнати най – силно от политическата криза? Как демографската криза се отразява на икономиката? Разговорът ще е с икономиста проф. Боян Дуранкев.

И още:

В Брестовица започва да се изгражда довеждащ водопровод, по който до селото ще стига чиста вода от три нови водоизточника. Това е първа стъпка за решаване на проблема с негодната за употреба и замърсена с манган вода. Цялостното решение е за 25 милиона лева. За ситуацията с днешна дата в Брестовица е репортажът на Иванка Петкова.

Съдът в Пловдив решава дали да остави в ареста трима телефонни измамници, измъкнали над 30 500 лева от четири възрастни жени. Стоян Терзиев е в Съдебната палата в очакване на решението на магистратите, той ще разкаже и за схемата и обхвата на действие на измамниците.

Слушайте програма "Ден след ден" на Радио Пловдив в следобеда на Велики вторник. Започмаве след новините в 15 и сме заедно до 17 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Матури преди бала и майски фестове „Ден след ден“

Напрегната нощ за полицията в Пловдив, Видовден за зрелостниците,  празник за занаятчии и самодейци и нестихваща жълта еуфория в града от спечелената от  „Ботев“ футболна купа – така изглежда 17-ти май в града. Ще го разкажем в предаването „Ден след ден“ от 15 до 17 часа. Ще припомним как започна и как приключи кризата с барикадиралия се в дома си бивш..

публикувано на 17.05.24 в 14:28

"Вход свободен"- слънчево, с напълно разкъсана облачност

Имам напълно обосновани съмнения, че този месец не никакъв май и даже съм убеден, че всъщност си е истинския април, с когото май, май че си е сменил мястото- ей така - за експеримент и забавление! Хайде стига! Вече не е забавно! Върнете си ни изконно привичния и автентичен пети месец! Моля! Чудите се на кого говоря. На който е отговорен, разбира се,..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

Какво ще напишем на белия лист - "Точно днес"

Месецът на ученическите изпитания и българската гордост - май, се разстила край нас с вълненията около предстоящите матури и изпити, редом с празничното вдъхновение и вълнуващите абитуриентски нощи.  "Точно днес следваме акцентите на времето, свързано с първите предстоящи матури за зрелостниците - по Български език и литература. За първия държавен..

публикувано на 16.05.24 в 17:29

"Ден след ден" на 16 май

Днес в съда в Пловдив по същество започна делото срещу близнаците Борислав и Валентин Динкови от Цалапица, обвинени в лично укривателство за убийството на младежа Димитър Малинов. В съдебната зала бе доведен и соченият за извършител на убийство Рангел Бизюрев. Какви разкрития за престъплението станаха ясни от казаното пред магистратите – обощението..

публикувано на 16.05.24 в 15:05