Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От благотворителността през различията и разбирането - "Точно днес"

На 21 май  почитаме паметта на двамата равноапостолни светци Константин и Елена.

Константин е най-значимият император в историята на християнството с огромна роля за неговото каноническо утвърждаване и налагане, който позволил християнството да се наложи като религия в пределите на Римската империя. За първи път в историята на християнството гоненията над християните били забранени. След като станал пълновластен владетел на цялата Римска империя, Свети Константин Велики преместил своята столица в град Константинопол, който по-късно става Цариград, а днес ние го знаем като Истанбул.

Майка му - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци. Това е последният пролетен празник, чиято обредност вече подсеща за настъпващото лято.  В този ден се преплитат християнския празник, почитащ Свети Константин и Елена, и древните традиции на ходене по огъня за здраве.

"Точно днес" ще се пренесем в атмосферата на празника в един от най-старите пловдивски храмове - църквата "Св. св. Константин и Елена" в Стария град с репортажа на Даниела Добрева. 

Преди това започваме със зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу.  Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов "Подкрепи Георги за успеха", е кметът на Марково Десислава Терзиева. Повече за очакванията от кампанията чуйте в гласове:  Десислава Терзиева - и Георги Маринов. 

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов, която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни теми като любовта, търсенето на смисъл в последната фаза от живота и други важни проблеми.

Отличеният за изследванията си в областта на психиатрията с две мемждународни награди д-р Владимир Симов през последните 15 години работи последователно във Великобритания и във Франция. "Точно днес" ще го попитаме защо остаряванвето не трябва да бъде присъда и  да се приема като проклятие. "Успешното остаряване е реалност, която може да се превърне в златното време на нашия живот с осъзнато отношение и действия",казва авторът д-р Владимир Симов.

На книжния пазар се появи книгата на издателство "Жанет 45"  "Верно на оригиналот". Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков за македонската реалност от есените на 2020, 2021 и лятото на 2022 г. през очите на непосредствения наблюдател. За ключа към страниците на книгата, написани на български, но изпъстрени с македонски думи и изрази - интервю с писателя, поет, университетски преподавател и преводач от унгарски език Николай Бойков.

В рубриката "Евранет +" Ангелина Пискова разговаря с основателя на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет "Климент Охридски" Красен Станчев за одобрения от министрите на икономиката и финансите на ЕС план за Украйна, в който са определени действията за възстановяването, реконструкцията и модернизацията на страната по пътя й към ЕС през следващите 4 години.

А в "Добро утро, Ден"  чуйте втората част от разговора на Яница Марова с поетесата Елена Диварова, която гостува в рубриката тази седмица.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Протести и култура - теми в "Ден след ден"

Жители на село Труд и работещи във фирмите в община Марица излизат на протест в неделя заради проблемите с градския транспорт. Протестиращите, подкрепени и от местния бизнес, настояват за възстановяването на автобусна линия № 1, която от години не се движи до селото. В момента основният транспорт е маршрутка №5, която обаче не спазва разписанието,..

публикувано на 27.09.24 в 14:45

"Вход свободен" по пътеките на родолюбието

Благодарение на образованието на Националната програма „България-образователни маршрути” на Министерството на това и научната група от 40 от ученици 6,7 и 8 клас от българското ОУ „Христо Ботев” към Културно-информационния център в Цариброд за първи път е на посещение в България от 26 до 29 септември.  Как протича тази благородна инициатива ,..

публикувано на 27.09.24 в 10:15

В предаването "Точно днес" на 27 септември

За Бетонния мост, за правата ни на потребители, за виното, което ще пием според реколтата от грозде, за каналите на информация и на дезинформация в предизборна кампания, за диалога България - Северна Македония след решението на ЕС да започне преговорите с Албания. Чуйте в предаването премиерното издание на рубриката "Имаш право"- съвместна между Радио..

публикувано на 26.09.24 в 17:12

В „Ден след ден“ говорят кмета и пловдивчани

Преди официалния старт на предизборната кампания утре /27. 09./ в предаването „Ден след ден“ кметът на Пловдив Костадин Димитров ще обясни кандидатирането си за депутат в листата на ГЕРБ и работата по ключовите за града проекти в следващите седмици и месеци. Ще чуем и пловдивчани какво мислят за поредните седми парламентарни избори и по- важното..

публикувано на 26.09.24 в 14:38

Бягаме с кауза днес във "Вход свободен"

"Светулки RUN" е събитието, на което ще Ви поканим днес на територията на предаването "Вход свободен".  Софийски планински клуб са организиратори на благотворителното бягане, което след шест успешни издания, на първи октомври ще случи седмото. Точно в 19:00 ще бъде даден стартът в градовете  София, Пловдив, Бургас и Плевен.  Каузата тази година е..

публикувано на 26.09.24 в 09:30