Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" народът върви

7
Празничното шествие на 24 май в Пловдив
Снимка: Даниела Добрева, Радио Пловдив

Празнуваме 24 май. Само наш, български и неповторим празник – на словото, буквите, писмеността и просветата. Празник не просто на една писменост и култура, а на титаничната значимост на духа. Ние не просто "сме дали нещо на света". На 24 май България празнува своя неудържим порив към просвета и знание, който я е направил културен двигател в славянския свят.

Честит празник от екипа на днешната празнична програма „Ден след ден“ на Радио Пловдив! 

Ето за какво ще говорим в двата часа до 17:

На 24 май с трепет и гордост слушаме "Върви народе, възродени". С отминаването на празника възторгът стихва, а понятията български език, азбука, просвета минават в периферията на общественото внимание.

За народа, който прие словото на Бог. За българската писменост като свръхоръжието на Средновековна България и за обезоръженото българско съ-времие – говорим с историка и специалист по теория и история на културата доц. д-р Веселина Вачкова, директор на Историческия музей в Перущица.

Тенденцията към обезбългаряване и загуба на българския дух и съзнание – този тревожен процес, особено сред българите зад граница, ще коментираме с Веска Кокалчева, преподавател с 45-годишен стаж, която от 18 години живее в Лондон и е работила в две български училища там, сега е учител на свободна практика.

За шумната говорилня, в която живеем, за преупотребата на думите, която ги прави невадилни, за наближаващото време на мълчанието – върху този фокус ще разсъждаваме с Ина Иванова, писател, поет и градски образ с женско лице. Тя е тазгодишния носител на  Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ за сборника с разкази "И винаги любовта".

Калиграфите са възвишени хора и ако са повече, могат да вдигнат нивото на културата и на народа ни. За изписването на българската азбука, която е боговдъхновената и сакрална, но и много демократична, говорим с Антоанета Кисьова, калиграф и иконописец. В днешния празничен ден тя демонстрира как се изписва Старобългарско уставно писмо в двора на Къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария Пловдив.

В началото с репортажа си Даниела Добрева ще ни направи съпричастни на днешния празник 24 май в Пловдив.

С всички събеседници ще разсъждаваме върху възможностите и начините да се преодолее всеобщото обезбългаряване и бездуховност от народа, който според чужденците е с непредсказуема тактика и неуловима идентичност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Чуден следобед с "Вход свободен"

Днес предаването ще бъде уверяваме Ви шарено, усмихнато, споделено :)))))) Като начало ще Ви разходим до "Африка - непозната, необятна, вдъхновяваща". Това е и първото от поредицата събития  "Великолепието на света". Детската научна работилница се организира от  Фабрика за знания и ще се проведе утре на 27 юни на територията на емблематичо място в..

публикувано на 26.06.24 в 09:30

Обществени неволи и политически не/известни „Точно днес“

Уви, и след втория кръг консултации при президента Румен Радев, неизвестните пред България остават. За тях ще говорим в утрото на 26 юни, ето какво ще чуете във времето до 9.30 ч.: Коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ в ролята на опозиция. Как ще се разбърка политическият пъзел? Политологът и университетски преподавател..

обновено на 26.06.24 в 06:40

"Вход свободен" - за даровете на лятото

С някои препоръки за справяне с жегата ще започнем днес! След това ще ви разходим из афиша на Пловдив за предстооящите дни - ще ви срещнем с балерината Нора Маршаха от Денс Студио "Магнифик", с която говорим за предстоящата балетна гала вечер. С театралния режисьор д-р Сашо Петков, ще ви разкажем за събитието, което Театър А'Парт организират тази вечер...

публикувано на 25.06.24 в 09:30

"Точно днес" по стълбицата на лятното време

Вторник утро с темите на програма "Точно днес" от 07:00 до 09:30 часа: Как ще се конфигурира новото управление, или ще се наложи повторим изборите през есента, з а сложните преговори, за правителство на малцинството, говорим с политолога доц. Иван Начев . Антония Попова разговаря със заместник-кмета Иван Стоянов, за това как Пловдив да има..

публикувано на 24.06.24 в 14:27

"Вход свободен" на Еньовден

Ако живеете на принципа "не ме е еня" за нищо, днес е различно  дори за вас. Днес  е Еньовден! Честито на  имениците и нека всички бъдем здрави! В магичната реалност на този ден ще се огледаме в легендите и обичаите послучай този необикновен празник на доброто вълшебство. Свежа музика, пъстри любопитности и интересни гости очаквйте в днешното издание на..

публикувано на 24.06.24 в 09:50