Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явлението "Величие" не трябва да се надценява

"Най-големият проблем на тези избори е рекордно ниската избирателна активност, която трябва да бъде изследвана в дълбочина. Тя делегитимира усилията на политическата класа за по-нататъшното развитие на България. А що се отнася до това - какво се случи на изборите - като че ли ще получим още от същото, което наблюдавахме през периода 2017-2020 година, ако не настъпят междувременно някакви промени". Това заяви политологът  Иво Инджов.

По думите му, България ще има кабинет кабинет със сигурност. Дори и да не бъде избран редовно, ще има служебно правителство с всичките му дефицити до следващите предсрочни избори.  Големият проблем е, че Парламентът, получил много по-големи властови правомощия, включително по време на предизборна кампания, ще бъде крайно нелегитимен. 

"Хората са уморени от шести поредни избори само в рамките на три години, без да има съществена промяна. Да, ГЕРБ са поотслабнали в сравнение с преди четири години,ДПС по-открито вече заявяват властта си, но България не върви напред. Това демотивира хората и те не искат да гласуват".

Най-видими са тези процеси в електората на ПП-ДБ, които са загубили 300 000 гласа, подчерта Инджов. БСП също е индикирала огромни загуби със сегашната си подкрепа от 150 000 гласа, което е скандално. "Чудя се защо Корнелия Нинова не подава оставка по примера на Христо Иванов".

Инджов потвърди също, че е разбрал за партия "Величие" между другото, без да я асоциира с партия, която е възможно да влезе в Парламента.

 "Трябва да се проучат причините за такъв тип протестен вот, който става възможен, поради комбинация от няколко фактори - силна регионална икономическа база на партията, бизнес национализъм, който дава възможност за изграждане на структури по места   и силното му влияние в социалните мрежи с присъствие в тях на най-разпознаваемото лице. В социалните мрежи всеки търси това, което да препотвърди неговите възгледи за света, независимо дали са верни или скандални".

"Величие" олицетворява част от протестния вот, защото такъв имаше и по отношение на ПП-ДБ, чиито гласоподаватели в голяма част са останали вкъщи. Явлението "Величие" обаче не трябва да се надценява, тъй като досега е имало и по-зрелищни пробиви на национализма в Парламента в лицето на "Атака" през 2005 г. Причините за появата на партията обаче трябва да бъдат категорично анализирани.

За възможно съставяне на правителство ГЕРБ-СДС, ДПС все още ИТН не са заявили подкрепа.

 "Борисов обаче не иска да управлява само с ДПС. Генезисът на ИТН е анти ГЕРБ и в началото поне - анти ДПС. Можем да разсъждаваме обаче за програмно-експертно правителство  ИТН. Тогава бариерите биха паднали по-лесно. Не виждам обаче как ИТН би подкрепило правителство на ГЕРБ и ДПС и би участвало в него, ако министър-председател е Бойко Борисов. Трябва да има все пак някакви компромиси и от трите страни, ако такава хипотетична прогноза се сбъдне".

Инджов допусна "ще има надцаквания, ритания по кокалчетата за печелене на по-добри преговорни позиции за сформиране на мнозинство, но то не е вързано в кърпа". 

Той бе категоричен, че ако следващото правителство бъде създадено и подкрепено под една или друга форма от ГЕРБ и ДПС и ИТН, то няма да издържи дълго и ще бъде преходно, особено ако Делян Пеевски получи силни властови позиции. Ако такова правителство все пак бъде създадено, зависи как то ще се представи на обществеността".

Сценарият Борисов - президент, Пеев - премиер обаче е абсолютно нереалистичен, тъй като това ще обедини протестите от 2013 и 2020. 

Интервюто - звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03