Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се търси проевропейско правителство по квоти

Опасно е, че Румен Радев критикува парламентаризма и върви към авторитарен президентски режим

Цветанка Андреева
Снимка: БГНЕС

По-вероятно е да имаме проевропейско правителство отколкото експертно, тъй като второто няма да е стабилно заради липсата на единство по различни теми. Това коментира политологът Цветанка Андреева в програма „Точно днес“. Добави още, че това е единственият вариант да се има ясна концепция, идеология на какви принципи ще почива това мнозинство.

Според нея при този вариант лидерството на кабинета ще бъда поето от ГЕРБ, защото победата им на парламентарните избори е явна, ярка и това ги натоварва с трудната отговорност да сформират мнозинство. То е възможно да бъде съставено от първите три формации и ИТН, които биха продължили линията на управление - пълен Шенген, еврозона.

„Ако се стигне до коалиционно правителство – съставът така или иначе ще е с трима партньори или трябва да имат подкрепящо мнозинство в парламента. Ще има някакво разпределение на квоти, така че да отразява доверието, което обществото е дало. Според мен ще се стигне до подобно процентно преразпределение вътре на ведомствата, на МС. Аритметиката може да излезе и без ПП-ДБ“, коментира Андреева.

Според нея ако се стигне до по-малко вероятният вариант – експертно правителство ролята на БСП в него би била притеснителна, тъй като те имат не само различни геополитически виждания, но и за вътрешната политика, за икономическата.

Коментира още, че партиите към момента запазват мълчание, защото положението е изключително трудно и ключът към намиране на формула за съставяне на кабинет изисква редица предварителни консултации.

„Делян Пеевски може да си позволи лукса да говори първи по темата, защото той е един от победителите в тези избори – първо - излязоха на второ място, второ – гласовете им не са с тревожен, голям спад.

Румен Радев се кара с всяко едно ново НС. Традиция е да провокира с първата си реч пред парламента парламентаризма, депутатите персонално.

Мен ме притеснява нюансът, че критикува парламентаризма, а не конкретните депутати, защото неговата теза, която се лансира от говорителите му и стратезите му е да се компрометира демокрацията, парламентаризма като форма на управление и да вървим към по-концентрирана, авторитарна власт на президентски режим по източния модел на Путин“, обясни Андреева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31