Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергията на ЕСК трябва да продължи с акцент върху децата

Точно на 5 септември пред 10 години започна тази пловдивската приказка - Европейска столица на културата, а д-р Марияна Чолакова е един от най- отдадените на каузата и премина през целия нелек път на кандидатстването и реализацията на проекта.

Днес тя припомни хората, с чиято енергия се роди смелата мечта, и с които в първите две години се тръгна към нейното сбъдване - Емил Мирзачиев, Якоб Рачек, Пенка Калинкова, Деси Шишманова, Любозар Фратев, Анастас Бадев, Александър Секулов, Виктор Бойчев, милена Чаканндракова и самата Чолакова. Без офис, без бюджет, но с енергия, капацитет, упоритост, концептуалност и заедно в продължение на две години този екип е подготвял документите за кандидатстване. 

Тя припомни и скепсиса и кричното отношение към проекта, което съпътства и подготовката и цялата година на провеждането. Идеята ЕСК е фабрика за идеи, и целта е тя да даде самочевствие  посока на бъдещо развитие на този проект.

Вече имаме повече самочувствие, с повече нюанси на културните продукти, повеме фнатазия, критичност и самокритичност, обобщи Чолакова. Туризмът спечели от домакинството, а в икономически смисъл - важно за инвеститорите е какво има в града като културани събития и възможности човек да подобри собствените си културни умения.

Това, което трябва да се развива в бъдеще е капацитетът на Фондация "Пловдив- 2019" да не се разпилява и да се правят повече неща за децата, защото това е бъдещата публика, подчерта Мариана Чолакова.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Няма закрити паралелки в Пловдивска област, 3 училища са в ремонт

Няма закрити паралелки в училищата в Пловдивска област – съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на РУО Иванка Киркова. Още една паралелка е била открита в Средното училище „Петко Рачов Славейков“ в Кричим. Пред закриване е била една паралелка в Професионалната гимназия по електротехника, но в последния момент съставът й е бил..

публикувано на 16.09.24 в 09:05

Мелиса и Милиана тръгват в първи клас

3360 първокласници ще прекрачат училищния праг в Пловдив днес. И понеже първият учебен ден е най-вълнуващ за тях, почетната територия в програма "Точно днес" предоставяме с респект към искреността на 7-годишната Мелиса Рамадан , която тренира спортна гимнастика и иска да стане дизайнер и  на  почти 7-годишната Милиана Титерякова , която говори..

публикувано на 16.09.24 в 08:01

Холдинг КЦМ 2000 с поздрав към децата за първия учебен ден

Детски празник „Училище, здравей!“ организира з а децата на фамилия  ХОЛДИНГ КЦМ 2000  , както и  за деца –сираци от три центъра за настаняване от семеен тип – Детска къща, „Майка Тереза“, „Олга Скобелева“. Празникът откри главният изпълнителен директор инж. Румен Цонев с пожелание към децата да бъдат живи и здрави, да имат една..

публикувано на 15.09.24 в 14:29

Академията за редки болести е полезна за младите лекари

Ежегодната  обучителна „Академия за редки болести“ стартира при голям интерес в Пловдив. Тя се провежда в рамките на  Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която събира  над 230 медицински специалисти, представители на пациентски организации, здравни власти и индустрията.  В рамките на двудневния форум те ще споделят опит..

публикувано на 13.09.24 в 14:20

Опитите за въздействие върху избирателя доведоха до кризата

Политическата криза е катализатор на радикализацията в опитите за въздействие на избирателя. Затова ще е интересно да се види на тези избори как цели компактни групи избиратели, които 99% от секцията гласуват за една партия или кандидат, ще се преориентират. Това коментира Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“...

публикувано на 13.09.24 в 10:59