Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ни променя есента - "Точно днес"

България да получи ресор "Стартъпи, проучвания и иновации" в следващия състав на Европейската комисия предложи председателят ѝ Урсула фон дер Лайен, като обяви номинираните. Сред тях е и бившата външна и правосъдна министър в България Екатерина Захариева, която ще отговаря за иновациите на европейско ниво.

Тази информация отзвуча в политическите среди с отценки по скалата от „силен ресор на бъдещето“ и „ключов с огромни възможности“  до „същото, но в по-малки мащаби“ и „на все повече отличниците – по-малко“. Позициите на българския еврокомисар в контекста на Европейското лидерство и сложното позициониране на засегнатите от вътрешни разломи партии все по-близо да старта на предизборната надпревара ще коментираме с политолога  и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов. 

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението на европейските средства  -  Диана Андреева – Попйорданова директор на Обсерватория по икономика на културата. 

Ще я попитаме какво следва след огласените от нея данни от социологическо проучване в рамките на Кръгла маса, посветена на бъдещето на Европейския театър  в рмките на Есенния международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", че над 54% процента от българите не са посетили нито едно културно събитие през 2023 година.

В Дом на културата "Борис Христов  ще бъде представена книгата на Юлияна Антонова-Мурата "Хай хай, Япония" Това е последната книга от четирилогията с кратки разкази по истински случаи и е послание за приятелства, съмишленост и заедност  към хората, поискали да се докоснат до Страната на изгряващото слънце чрез героите в разказите. 

Юлияна Мурата работи три мандата като културно аташе и пълномощен министър в Българското посолство в Токио, а в Япония живее със семейството си повече от 23 години.  Тя е събеседник "Точно днес" преди срещата с публиката в Дом на културата "Борис Христов". 

В минутите за култура след 9.00 ще ви поканим на изложбата на тазгодишния лауреат  на Годишната награда на Галерия "Дяков" Пламен Монев. Експозицията е под надслов "Между Черно и Бяло море".

А в рубриката "Добро утро, Ден" се връщаме към разказа на  основателя и ръководител на Първия у нас Мюзикхолен театър в страната  Николай Серафимов.

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Точно днес" - протести и туризъм

Утрото с Радио Пловдив на 20 септември започва с актуалните теми и събития. Минаваме през два протеста, студентска конференция на тема съвременно изкуство, за да стигнем до туристическия сезон. Ето и темите и събеседниците. Фармацевтите готвят протести заради продажбата на лекарства с автомати. Какви са притесненията им питаме председателя на..

публикувано на 19.09.24 в 16:48

В симбиоза с „Вход свободен“

Привличаме вниманието ви с интересни акценти. Гостува ни Борислава Димитрова. Коментираме събитието „Еко-ЗооСимбиоза“, на 21 септември, в събота, в парк „Каменица“. С психотерапевта Кремена Станилова говорим за нуждата от отпускането, в рубриката „Брейнсторминг“. Очаквайте и рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, с Жоро Пеев...

обновено на 19.09.24 в 09:40

Йордан Велчев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува Йордан Велчев – писател, поет, историк, изследовател и бивш художествен ръководител на Регионален телевизионен център-Пловдив. Два пъти е носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура и два пъти печели награда „Пловдив“ за литература. „Най-голямата..

обновено на 18.09.24 в 15:53

Динамична сряда с "Вход свободен"

За предстоящия рецитал на световноизвестната пианистка Донка Ангъчева и за номинацията й за "Будител на годината 2024", ще си говорим с нея днес. В разговора ни очаквайте подробности и за програмата на събитието с вход свободен. В сряда спорим добронамерено и градивно в рубриката "За и против" с Дора и Дарина. Започваме след новините в 13.

публикувано на 18.09.24 в 09:30

"Точно днес" за новостите преди есента

Приближаваме към есен 2024 година, която ще настъпи на 22 септември. Трупаме новини за изборите, на които едни от партиите ще се явят разделени, а други с опит за коалиции. Дали след разрива в ДПС има знаци за успешно представяне на вота, защо БСП и партиите към нея предприемат хода "лидерите крачка назад" - част от въпросите към политолога доц. Иван..

обновено на 17.09.24 в 16:50