Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сифу Багалев разказва за Шаолин

| Интервю


Във "Вход свободен"  посрещнaхме сифу Станислав Багалев, който  ни разказа за своето посещение в Китай в легендарния манастир Шаолин послучай международното състезание по винчун, за участието си в съдийството и представянето на българския отбор.
Когато човек работи сериозно, мечтите се сбъдват. Нашият отбор е бил част от Първото международно състезание по винчун в манастира Шаолин, подготовката на което е започнала още през април тази година. Сифу Станислав Багалев е бил единственият "бял човек" , който активно взема участие в реализирането на голямата идея. Тя е осъществена с активното съдействие на китайското правителство.
Китайска делегация тръгва на обиколка из Европа като първата им спирка е в България, където осъшествяват среща с винчун спортуващите и след демонстрационно състезание избират лично първите пет сред победителите, които са поканени на първенството в Шаолин. Трима от тях са пловдивчани! Общо шест души начело с сифу Багалев заминават за събитието в Китай. Учасват около двеста души от осем държави от Северна и Южна Америка и Европа. Едната част от състезанието е в самия манастир, а другата в града, който е в съседство- Фуцин. Китайската държава е решла сериозно да популяризира националните бойни изкуства като начин на живот, култура и философия. Манастираът Шаолин заема специално място в историята на Китай като един вид център на съпротивата срещу господството на манчжурската династия. По традиция там са търсели убежище всички несъгласни с монголския диктат. Манастираът е бил многократно опожаряван и разрушаван , докато в наше време китайското правителство взема решение да той да бъде възстановен камък по камък. Това събитие , в което участва и българският отбор е официално откриване на отново построения манастир. Медийната кампания , която съпътства тържеството възлиза на над 7000 статии и материали в цяла Азия.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Восъчни картини и древни послания в нова изложба

Само месец след представянето на „Тринайсет кода за изцеление на човешката раса“,  Ралица Стоянова продължава своя духовен и творчески път с нова , девета, изложба – „ Л емурийски код ове “, която ще бъде открита на 28 октомври, от 19. 00 ч аса, в „Арт Аспект Пловдив § Ключове и Перли “. „ Да, п очти..

обновено на 21.10.25 в 17:56

Деним уикенд през ноември в Пловдив

На 2-ноември в арт пространство Елизиум в Пловдив всички деним ентусиасти и всички бъдещи такива ще имат възможност да се потопят в свеета на "Денимът, свободната мода, фотографията и изкуството". Входът е свободен, а събитието стартира точно в 12:00.  „Деним уикенд“ е инициатива на Деним ентусиасти – Denimheads и техни партньори, започнала през..

публикувано на 21.10.25 в 17:28

Ела, ако се осмеляваш!

Почти на финалната права на октомври Ви отправяме покана за страшно забавно Хелоуин парти. Екипът на НЧ „Мустафа Кемал Ататюрк" в Пловдив ще очаква всички, които се осмеляват да бъдат част от най-зловещото приключение.  "Читалището се превръща в територия на чудовища, вампири и магьосници или едно "СТРАШНО ЗАБАВНО  ХЕЛОУИН ПАРТИ" - събитие, което..

публикувано на 21.10.25 в 16:56

Музиката оживява в Пловдив с „Viva la Musica“

Сдружение „Изкуство във времето“ открива своя шести , творчески , сезон с традиционния концерт „Viva la Musica“, който ще се съст ои на 22 октомври (сряда), от 18. 00 ч аса,  в Областна администрация – Пловдив. Събитието се провежда под патронажа на областния управител проф. Христина Янчева. „Щастливи сме, че ще открием..

обновено на 21.10.25 в 16:11
Марин Лесев

Кулинарната история на България през очите на Марин Лесев

В свят, в който рецептите се търсят с едно кликване, а времето за готвене се измерва в минути, има хора, които се връщат към началото – към старите, забравени страници на българската кулинарна история. Един от тях е Марин Лесев от Габрово – човекът, който вече 31 години издирва, събира, възстановява и популяризира рецепти от миналото,..

обновено на 20.10.25 в 16:40