Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Михайлов:"Недостигат медицински работници и специалисти в корабостроенето"

| обновено на 31.01.17 в 13:54

Предстоят кампании около туристическата борса, която традиционно е най-силна в нашия регион. Кога ще се състои тя и какво да очакват хората, които имат интерес да работят в туристическия бранш?

Наистина, отшумяха Новогодишните празници, еуфорията приключи и трябва да се хващаме за работа. Едно от първите неща, които предстоят за тази година, за Бюрото по Труда, е организирането на вече станалата традиционна туристическа борса. Наистина през март месец планираме да бъде провеждана. Не сме разговаряли с колегите от Туристическата камара, да разберем датите на договарянията как са в другите страни, за да можем да предвидим такава дата за борсата тук при нас, за да могат да участват повече хотелиери. Така или иначе те са ангажирани с тези договаряния в чужбина преди старта на сезона. Ще съобразим техните ангажименти с провеждането на борсата.

Освен предстоящата туристическа борса, можем да се похвалим с готовност за стартиране на новите проекти на социалните партньори, които са за обучение на регистрираните безработни при нас. Техните идеи пак са свързани и насочени за подпомагане на техния бранш и въобще сферата на услугите. Варна се очерта последните години като център туристически, но покрай туризма се развиват един куп допълнителни дейности - като се почне от туристическите обекти и всичко останало, което подпомага туристическите обекти.

Всичко е туризъм, в крайна сметка.

Всичко е туризъм и услуги, да. Тъй че ще бъдем готови да провеждаме курсове и в тези сфери.

Преди малко говорихме, че вече за чужбина са ясни част от позициите, които ще бъдат заети от незаетите лица. Една интересна статистика за търсенето на ягодоберачи, която можем да кажем на слушателите на Радио Варна. Все още се търсят такива работници, които да берат ягоди в Англия предполагам.

Да, имаше обява. Набирахме кандидати за работа в чужбина, за ягодоберачи. Тя вече изтече. Но, отчитаме слаб интерес от страна на хората в нашия регион. Наистина по-голямата част са свързани с работа сезонна и предпочитат да изчакат тези месеци зимните вкъщи. Като дойде вече възможността за включване в туристическия сезон, тогава предпочитат да работят тук.

Интересното беше, че от страна на работодателите за бране на ягоди, има критерии за кандидатстващите по тези обяви. Да имат по-нисък ръст, да са по-слаби, за да могат да вършат тази работа, която е не лека.

Наистина, работата не е лека. Не е за удоволствие и хората искат да съобразяват условията на труд с физическите данни на работещите. Имаше и такива условия.

И ако това е една от не предпочитаните дейности и работи от страна на хората, които търсят работа в нашия регион, кои са професиите или сферите, в които има най-голямо търсене. Разбира се туризмът е на първо място, но след туризма, кои са другите сфери на дейност.

За туризма вече имаме запитвания, но освен това отчетохме последните години ръст въобще в икономиката региона на Варна. Традиционно продължават да се търсят медицински кадри. В момента имаме заявки за около 20-сет медицински сестри. При нас няма такова количество регистрирани хора. През януари бяха обявени места и за корабостроителната индустрия, заварчици – 20-сет бройки, корпусници-20-сет.

И те все още тези по двадесет позиции стоят, не са заети?

Стоят си още двадесетте бройки, издирваме целаещите. Тази категория турд е така по-непривлекателна, въпреки добрите заплащания, които са в този бранш. От една страна преди години се изпуснаха достатъчно квалифицирани хора да заминат в чужбина и те нямат желание да се приберат тук. От друга страна в последно време никой не се занимава с подготовката на толкова квалифицирани кадри. Обикновени монтажници, електроженисти, заварчици – да, но хората, които работят в корабостроенето са с по-високи критерии и изисквания към тях по отношение на документацията.

А, за учителите?Ако имаме недостиг на медицински сестри, по моетму имаме такъв недостиг и на учители.

Наистина, откакто е стартирала новата учебна година, при нас има непрекъснато обявени работни места за учители във всички сфери на образованието. Като започенем от детските учители за детските градини, възпитатели, учители с начална училищна педагогика и  есетсвено, учителите от по-горен курс. Най-голямо е тръсенето на филолози – английски, испански, немски.

Но за съжаление ниското заплащане отказва тези хора да работят в училища. По-скоро ги изпращат на частния пазар, където работят самостоятелно чрез частни уроци, предполагам.

За толкова добре квалифицирани кадри има доста търсене. Могат да се реализират с достатъчно добри заплати и възнаграждения. Избягват работата в училище – там е много натоварващо.

Идиша ли системата на търсене на труд?Тъй като хората сякаш отиват там, където им е по-лесно, където няма да се наложи да мислят, да се развиват, да прилагат творчество. Просто да отидат да работят за едната заплата, както се казва.

Сложен въпрос. Наистина с напредване на технологиите на все повече работни места се изисква по-специфични умения, познаване на някакъв вид техника – дори елементарни машини трябва да бъдат програмирани и обслужвани от хора – мислещи и знаещи. Тъй че все по-често ще става недостигът на хора, които са компетентни, технически грамотни, да извършват такива операции. Дори, незнам, машини, които са свързани с обработката на отпадъци, които изискват програмиране и работа с главата, не толкова с ръцете. Затова предстоят тежки времена по отношение на технически грамотните хора.

Бихте ли се наели да коментирате, например, една фирма търси точно такъв образован инженер, защото това е инженерна професия, да даде хубава заплата. Т.е. търсенето и предлагането да са на равно.

Наистина е много хубаво да бъде обвързано – процесът на рбота със заплащането. Свидетели сме в страната как са разпределени работните заплати. По-високото заплащане е в столицата, съответно всичко в периферията отива с по-ниски заплати, което до голяма степен кара хората да търсят варианти за преместване към големите центрове. Там където биха намерили по-добро заплащане. Незнам, във Варна се очертвават същите тенденции. Тук работната ръка не може да получи така по-високо възнаграждение.

И ако позволите накрая с едно намигване към вече бившите управляващи и депутати, има ли на пазара на труда вече регистрирал се бивш депутат.

Е, не бих коментирал. Това е въпрос на личен избор. Регистрацията в Бюрата по труда е по желание, тъй че вратите ни са отворени, добре дошъл е всеки, които би желал да търси и да си намери работа, и позлвайки нашите услуги. Ще се постараем да отвърнем на очакванията, стига да се появят желаещи.

И да завършим така – няма нищо срамно човек да търси работа, дори в Бюрото по труда.

Не, напротив. Ние сме отворени и можем да съдействаме почти на всеки, който е дошъл да търси нашата помощ.


Цялото интервю може да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05