Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни усмивки в магазина на Соня от Долни Чифлик


От 18 години Соня Томова работи в хранителен магазин в центъра на Долни Чифлик. Работата й е приятна и я  върши с голямо удоволствие, за което признават и редовните й клиенти. С усмихнатата магазинерка разговаря Ваня Славова


Какво купуват хората?

Моето мнение е, че всичко се търси, всичко се купува. Въпросът е там, че хората нямат достатъчно пари. Могат да се купуват и по-хубави неща, ама...

Предпочитат по-евтини стоки?

Не всички, има хора, които държат да си купуват качествени продукти, но се съобразяват примерно с грамажа.

Голяма част от населението е ромско, те какво купуват основно?

За ромите няма проблеми с цената. Те получават преводи отвън.

Могат да си позволяват това, което им иска душата?


Да, всичко.

Цигари, алкохол?


Водещи са цигарите. Алкохолът не толкова, колкото цигарите и суджука.

Като се завърнат от чужбина, какво търсят в магазина?


Българите са се затъжили основно за сирене и кисело мляко, кори за баница, боб. Подправките също са им много интересни.
 Хората са особени. Те не живеят толкова трудно, колкото се оплакват. Те обичат да се оплакват, обичат някой да ги съжалява.  Мързи ги, обичат да спят до обяд, а следобед да се оплакват, че животът е труден.

Как я постигате тази позитивна философия за живота?

Не зная, по цял ден съм с хората. Аз се отнасям добре с тях и те с мен. Ето, даскалът ми е бил учител. Карал ми се е, но аз пак го обичам. Всеки ден идва и пием кафе.

И да се върнем пак на вашия магазин, освен усмивката, която е безплатна, какво обичате да продавате?

Всичко обичам да продавам, каквото искат хората. Обичам да имам от всичко по малко и те да са доволни.
 
Държите ли на качеството на продуктите?

Да.

Защото на пазара в момента има доста продукти, които са т. нар. ментета, особено от млечните произведения. Как ги подбирате, като зареждате?

Трудно, много трудно. Няма как да си запознат изцяло със състава на един кашкавал. Да речем, дори да предположиш, че е добър, не означава че следващата пратка ще е същата.

Точно това е, че фирмите не поддържат еднакъв стандарт, еднакво качество на храните.  В началото е хубав даден продукт, а после вече е с влошени показатели?

Да, започват да намаляват млякото и да увеличат нишестето. Клиентът е първият, който усеща, че кашкавалът да речем, се е развалил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Particules - музикални диалози от света на електрониката

Когато представят музиката си на живо, Particules обичат да превземат пространството както звуково, така и визуално. Предстои им участие на фестивала "Варуша юг" във Велико Търново, а през август и във Варна. Програмата на проекта следете в социалните му профили, а целия разговор с Виктор Проданов и Цветан Момчилов в предаването 45 оборота в минута..

публикувано на 05.06.24 в 08:15

20 години Фондация „Радост за нашите деца“ – години на доверие

20 години от създаването си празнува днес варненската Фондация „Радост за нашите деца“. На 4 юни 2004 година седем майки на деца с увреждания, водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им, решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза.  Тогава липсват социални услуги насочени към родители с деца със..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

Образователният министър открива конференция за предучилищното и началното образование край Варна

Националната конференция "Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование" ще се проведе  днес и утре (4 и 5 юни) в курортния комплекс "Златни пясъци".  Очаква се над 200 души - директори на детски градини, на начални, основни и средни училища, експерти в областта на образованието, да се включат в  събитието, което ще бъде..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

Ракът на гърдата изпреварва сърдечно-съдовите заболявания у нас

Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите.  I. Общинска програма „Хипотерапия..

публикувано на 03.06.24 в 03:25

Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA): Музиката е комуникация

Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..

публикувано на 02.06.24 в 11:04

Пулмолог: Безвредно пушене няма

Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..

публикувано на 31.05.24 в 10:15
Даниел Стефанов

СИК-овете имат много повече отговорности в сравнение с изборите през 90-те години, но обучението им не се променя

Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..

публикувано на 31.05.24 в 08:10