Предстоят отново празнични дни, Йордановден и Ивановден. Отново гостуване, трапези и нови рецепти за позабравени ястия. Шеф-готвач Калоян Колев препоръчва специфичното за сезона и за региона. Според него почти не са останали заведения, които да предлагат български ястия, приготвени по традиционен, български начин. Калоян Колев е шеф инструктор в "Институт по кулинарни изкуства" - Варна и разказа пред Мартин Николов за собствените си експерименти:
Разликите в храната определят ли темперамента на съответния народ?
Да, може да се каже. В някои държави се яде наистина много пикантна храна и това влияе и върху настроението.
На какво се дължат различията?
Общо взето навсякъде по света се готви това, което е тренд и което е било назад във времето т.е local food. Това което е най-известно за района и за сезона с местни продукти.
На какво се дължи това?
Причината е, че е най-рентабилно и най-вкусно. Когато нещо е в сезон цената е най-поносима и за това е най-логично да се предлага това, което е за района и за сезона специфично.
Кое е специфичното за България за този сезон?
В момента трушия, мариновани зеленчуци, греяно вино, мариновани риби за нашия регион. Всеки естествено търси нещо, което да е поносимо като качество и цена. Аз за това ви съветватм да поръчвате това, което е актуално за сезона и ще е най вкусно при това на най-добра цена.
Като шеф готвач експериментирате ли с вкусове?
Вече почти всичко е правено. Аз експериментирам главно с азиатските вкусове, защото е по-интересно за мен и ми харесва фюжън кухнята т.е комбинация от различни техники на готвене от различни части на света с азиатски продукти.
А в България на кое можем да кажем фюжън кухня?
В момента почти всичко е фюжън реално. Почти няма ресторанти, които да предлагат само и единствено традиционна българска кухня. Всичко е микс. Още можете да чуете в звуковия файл:
Записват по 6 общински програми за профилактика и рехабилитация на общественото здраве Община Варна стартира шест програми за промоция, профилактика и рехабилитация на общественото здраве. Записванията за тях започват от днес (с някои изключения) и ще продължат до изчерпване на средствата по програмите. I. Общинска програма „Хипотерапия..
Интервю с Henrik Klingenberg (SONATA ARCTICA) С последните си няколко издания SONATA ARCTICA бяха променили посоката и смело бяха нагазили в рока и акустиката. За щастие на феновете, групата се осъзна и изкара „Clear Cold Beyond“, който е директно завръщане към пауър метъл корените на SONATA ARCTICA. Добър повод клавиристът Henrik..
Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година, но на пазара се предлагат „нови“ и „по-безопасни“ продукти насочени основно към младите хора. Почти всяко пето дете е настоящ пушач (пушилo e един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е по-висок от този на момчетата (17% срещу..
Хартиените бюлетини за изборите на 9 юни са направени достатъчно различими, което минимизира допускането на грешки. Това каза за Радио Варна изборният експерт Даниел Стефанов. Често допускана грешка, по думите на Стефанов, е при гласуване с хартия да се попълва само преференцията, но не и партията, което прави вота невалиден. Липсва подробно..
Песните на Даниела Белчева имат свойството да проникват дълбоко в слушателя. Правят го по фин и деликатен начин, почти незабележимо - сякаш винаги са били там. В момента певицата работи върху третия си албум, който ще излезе в края на юни. Той ще съдържа девет песни, а заглавието му е "Naive" ("Наивна"). Наивността е една линия, която..
По-високата температура на водата в Черно море води до по-ранно полово съзряване на рибата, което е сериозен проблем, защото забраните за улов не са съобразени с тази промяна. Това каза за Радио Варна д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН и допълни: "По-ранното полово съзряване на рибите започва дори при повишаване на..
750 са абсолвентите, завършили през 2023 година Техническия университет във Варна. Преди дни те получиха дипломите си на церемония във Фестивалния и конгресен център във Варна. 13 са пълните отличници от четирите факултета. „Успехът на абсолвентите е много добър, както на тези, които се обучаваха с образователно-квалификационна степен..