Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След две положителни проби за КОВИД 19 на зрелостници днес започва тестването на съучениците им /обновена

| обновено на 09.07.20 в 12:37
Снимка: iStock/Getty Images

Две са вече положителните проби за COVID-19 сред абитуриентите на ЕГ „Гео Милев“ в Добрич.

Днес предстои да бъдат взети проби за изследване на останалите зрелостници в класа.

Първите двама ученици са се тествали доброволно, след като са забелязали леки симптоми. И двамата са в добро общо състояние и са поставени на домашно лечение и карантина.

Положителна проба е установена и при бременна жена, затворена е и детска градина 17 в Добрич заради положителен резултат на помощник възпитател.

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова

Подготвени са вече списъците на всички ученици и преподаватели, които са били на бала на Езиковата гимназия в Добрич, съобщи директорът на училището Милена Иванова.

Положителен резултат за коронавирус има и пациентка на отделението по нервни болести на МБАЛ Добрич, която работи като помощник възпитател в детска градина. Тя е преместена в Ковид сектора на болницата, приемът в нервно отделение е спрян, а детското заведение затворено. Взети са проби за изследване на медицинския персонал в отделението, които са отрицателни.

Две са вече положителните проби за COVID-19 сред абитуриентите на Езиковата гимназия в Добрич.
И още по темата от кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:

Двамата зрелостници от Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич са се изследвали по свое желание за COVID-19, тъй като са имали леки симптоми на заболяването. По думите на директора на училището Милена Иванова те са проявили изключителна отговорност и са съобщили на контролните органи за изследванията си. Списъците на всички техни съученици и преподаватели, участвали в изпращането и бала на абитуриентите, вече са изпратени до РЗИ и от днес се започва тяхното поетапно тестване, според възможностите на лабораториите.

От днес затворена е Детската градина „Първи юни“ в Добрич заради положителна проба за коронавирус на лице от персонала. Извършва се цялостна дезинфекция, като за целта е наета специализирана фирма, съобщи зам.-кметът по Хуманитарните дейности в община Добрич д-р Емилия Баева.

17 са децата от двете групи, които ще бъдат изследвани задължително. В останалите 3 групи в детското заведение са се обучавали още 30 деца. Д-р Баева увери, че при желание от страна на родителите, те също ще бъдат тествани, като разходите ще бъдат поети от община Добрич. Тя още веднъж се обърна с молба към родителите, които имат възможност да отглеждат децата си в домашна обстановка, да не ги изпращат на детска градина или ясла, защото най-важното в момента е опазването на здравето.

Тъй като помощник-възпитателката с положителен резултат за COVID-19 е била пациент на Неврологичното отделение в МБАЛ Добрич, нови пациенти в него не се приемат, а настоящите ще бъдат изписани по прецента на лекуващите ги лекари и поставени под 14-дневна карантина.

За Радио Варна от Добрич Мая Щърбанова


     



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода с колиформи в с. Брестак, в още четири населени места тя не отговаря на условията за качество

Водата в село Брестак не отговаря на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Причината - наличие на колиформи - 12 КОЕ/100 мл., при норма – 0КОЕ/100 мл., съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна. Водата в селата Левски, Габърница, град Провадия и курортен комплекс "Златни пясъци" също не отговаря на Наредбата..

публикувано на 23.05.24 в 18:30

Една емблема в Балчик си отива

От края на месец април започна събарянето на т.нар. мелница в кв. "Левски" в Балчик. Днес започна разрушаването и на най-високата сграда в комплекса на ул. "Дунав" 6. Изпълнението е чрез механичен способ до кота нула. Планираната продължителност на работата по строителната площадка е три месеца. Възложител е дружеството „ЦБА Добрич, а изпълнител..

публикувано на 23.05.24 в 16:24

2,5 % повече сигнали за купуване на гласове в страната

Четири пъти са се увеличили досъдебните производства, образувани до момента след акции на полицията за купуване на гласове в страната. Сравнението е с изборите през миналата година. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов в Приморско, предаде БНР. „Схемите са същите - опрощаване на дългове. Сумите, които се предлагат за момента, са между 50 и..

публикувано на 23.05.24 в 16:23

Наградиха медалисти от Националната олимпиада по астрономия във Варна

Ученици от Математическата гимназия във Варна, получили медали от Националната олимпиада по астрономия, бяха наградени от кмета на града Благомир Коцев и от Павел Попов - заместник-кмет по образование. Светослав Арабов и Ярослав Басков са обучавани в Народната астрономическа обсерватория с планетариум. Пристрастието им към астрономията и физиката..

публикувано на 23.05.24 в 15:35

На 24 май синята зона във Варна няма да работи, въвеждат маршрутни промени (ГРАФИК)

Във връзка с честването на 24 май „Градски транспорт“ ЕАД – Варна въвежда маршрутни промени и допълнителни курсове по някои от линиите на обществения транспорт в морската столица. От 08:00 до 14:00  часа ще бъде преустановено движението на площад „Св. св. Кирил и Методий“. От 08:00 до 09:00 часа автобусните линии ще преминават по бул. „Съборни“ и..

публикувано на 23.05.24 в 15:13

770 секции в 60 държави за изборите 2 в 1

Над 700 представители на държавата ще бъдат командировани за изборите на 9-и юни, за да помагат в работата на секции в чужбина, съобщиха от Министерството на външните работи.  Секциите зад граница са близо 770 в 60 държави. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. Най-много по традиция ще има в Турция - 166, като в 2/3 от тях ще може да..

публикувано на 23.05.24 в 14:14

Връчиха наградите "Варна"

На официална церемония в зала "Пленарна" на Община Варна днес бяха връчени наградите "Варна" в системата на предучилищното и училищното образование и на културата.  20 личности и колективи получиха отличието в системата на образованието днес.  Наградите се присъждат с решение на Общинския съвет в навечерието на 24 май...

публикувано на 23.05.24 в 13:20