Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възможна ли е световната култура без славянското писмо и четмо? - отговорът в "Срещи"-те на 10 май

1151 години след създаването на славянската азбука-две академии на науките - Българската и Македонската за първи път заедно ще честват деня на славянските просветители и заедно  ще дебатират защо делото на братята става все по-актуално; Великоморавската мисия-начало или край е на  сътвореното  от тях? 

А смисловите  картинки на  глаголицата - кои загадки обясняват?  

В студиото на "Срещите "- проф.Климентина  Иванова, историкът  Димо Чешмеджиев и журналистът Петко Атанасов.


Още от категорията

Добрин Досев в "Добро утро, ден!"

"Добро утро, ден" в компанията на актьора  Добрин Досев. Познаваме го с десетки роли в театъра и киното, но тази седмица, с негово позволение, бяхме зад кулисите на житейските му роли. Научихме за невероятния му късмет да попада на „своите“ хора още от родното си място до Трявна, през младежките години и страхотните приятелства от Стара Загора,..

обновено на 02.12.23 в 08:50

По 60 лв. са живите коледни елхи в Пловдив

Над 20 000  елхи за продажба е заделило Южноцентралното държавно предприятиe – Смолян за предстоящите коледни празници. От тях 1 820 са със запазена коренова система, като малка част от тях - стотина - са предвидени за Пловдив. Останалите над 18 000 дръвчета могат да бъдат отсечени при желание на купувачите. Елхичките са предимно от..

публикувано на 01.12.23 в 16:49

Театърът на политическата ни сцена става все по- лош

От много време наблюдаваме една трагикомедия, която се развива и от комедия се превръща в трагедия за гражданското общество демократичните процеси у нас, така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира поредните напрежения и постигнатото съгласие между партньорите в управлението на страната. "Всичко, което виждаме е театър на..

публикувано на 01.12.23 в 14:36
Теодор Славев

Ротацията ще е моментът с най-голям политически заряд

Анализ на политическите нагласи и как се движат амбициите за власт на ДПС, както и поредицата дебати за бюджет, устойчивост на сглобката и накъде след нова година, говорим с политолога д-р Теодор Славев.  „Реабилитацията на Пеевски паралелно се движи по линията на промените в Конституцията, защото за тях е необходимо мнозинство, което надхвърля това..

публикувано на 01.12.23 в 11:59

Проблемът на бюджет 2024 е в разходната част, а не в приходната

Георги Стоев се завръща с Ex ante - подкаст за икономическо мислене - със сезон 2 в ефира на Радио Пловдив и стрийминг платформите. Говорим с икономиста за новите му идеи, а също коментираме актуалното от бюджетните предложения на управляващите за 2024 г. Георги Стоев каза, че и през този сезон ще има 12 епизода, като ще има гости във всяка..

публикувано на 01.12.23 в 11:03