Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години от рождението на Петър Увалиев е новата съвместна рубрика на програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев"

Българинът, който 50 години изпращаше от Лондон до България "думи по вятъра" се завръща с гласа си в ефира на БНР.  Веднъж месечно, в продължение на шест месеца до началото на 2015 година ще чуваме фразата, с която той десетилетия започваше предаванията си от ББС - Лондон:  "Пред микрофона е Петър Увалиев..."

Определят Петър Увалиев така: "интелектуалецът, за когото българското не беше занаят, беше му инат." Той е емигрантът, който вярваше, че България и Европа са неделими.

Новата рубрика започва да се излъчва на 21 май 2014г. в предаването "Хоризонт до обед" с автор Ирина Недева. В същия ден рубриката ще се повтори и по програма "Христо Ботев", а в следващия месец рубриката ще бъде направена от Александър Михайлов и съответно - първо ще се излъчи в ефира на програма "Христо Ботев", а след това и на вълните на "Хоризонт". Аудио архивът от ББС - Лондон и Златния фонд на БНР ще възкресят спомена за големия български интелектуалец емигрант, а авторите Ирина Недева и Александър Михайлов ще търсят резонанса на отминалата епоха в съвременността и днешното време.

На 12 януари 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Петър Увалиев (познат и като Пиер Рув) -  майстор на българското слово, незабравим глас в радио-ефира, изкуствовед, учен, филмов творец, един от най-влиятелните български емигранти-интелектуалци през 20 век.

Българското национално радио започва тази съвместна рубрика между програма "Хоризонт" и програма "Христо Ботев" заедно фондация „Увалиеви” с покана да си спомним за Петър Увалиев и  да предадем посланията му на идните поколения.

Можете за участвате и Вие - споделете спомени, изпратете писма, снимки или други документи, свързани с Петър Увалиев, ако имате такива във вашите семейни архиви, на е-мейл адрес: uvaliev@bnr.bg или по пощата до БНР, бул. Драган Цанков 4, София 1040 за рубриката "100 години от рождението на Петър Увалиев" или до авторите: Ирина Недева /програма "Хоризонт"/ и Александър Михайлов /програма Христо Ботев/.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!