Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Юлиан Йорданов, заместник-председател на БЛС: Спешна актуализация на бюджета на НЗОК

Снимка: Дневник

За дефицитите в бюджета на НЗОК, дълговете на болниците-серизно предизвиктелство за функционирането на системата след месец септември -разговор със заместник-председателя на БЛС д-р Юлиан Йорданов. Днес от съсловието ще представят техните виждания за решение на проблемите с дефицитите в Касата.

Пред Радио Пловдив д-р Йорданов обясни, че те настояват за отмяна и на Постановление 94 на МС, което не регламентира ясно изплащането на извършената от болниците надлимитна дейност. 

От БЛС настояват и за  законова промяна на заплащането на осигуровките на 9 категории пациенти. Държавата да

заплаща не наполовина 4% от техните осигуровки, а цялата сума от 8 %, обясни д-р Юлиан Йорданов. Така ще се 

запълни част от дефицита в Касата за следващото полугодие. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Тестовете лишават децата от умението да пишат и мислят

Росица Бакалова е учител по Български език и литература в гимназиален курс в Ямбол. Тя е също психолог, журналист и библиотекар. Казва, че не е изненадана от последното място на българските ученици от международния тест PISA-2022. "Изненадана съм, че има изненадани от резултатите на PISA. Това е резултат от огромния срив на образователната ни..

публикувано на 07.12.23 в 16:49

Всеки глас е важен за бъдещето на децата ни: Eвропа, гласувай!

На всеки пет години гражданите на Европейския съюз избират членовете на Европейския парламент. Кого избираме? На европейските избори избираме депутатите в Европарламента. Те са нашите представители на европейско ниво. Кога е изборът? Вотът ще се проведе от 6 до 9 юни 2024 г. Защо да гласуваме? Защото всички заедно ще можем да вземем решение за..

публикувано на 07.12.23 в 14:50
Д-р Константин Баталов, носител на

Наследявам професията на баща си и оставам в България

Дипломира се 73-тият випуск лекари по медицина в Пловдив. Носител на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ“ е д-р Константин Баталов. "Наблюдава се положителна тенденция – повечето млади лекари остават в България и се реализират тук", това каза ректорът на МУ-Пловдив проф. дмн. Ангел Учиков на тържествената церемония, в която дипломи..

публикувано на 07.12.23 в 12:14

"Българската Коледа" помага на Виктор да е по-самостоятелен

7-годишният Виктор Петров от Пловдив и тази година ще бъде подпомогнат от "Българската Коледа". Малчуганът е с хидроцефалия, детска церебрална парализа и епилепсия. Говорът му все още е затруднен, затова продължава да посещава логопед, разходите за който се поемат от благотворителната кампания. Но напредък има, казва майка му Десислава Пирчева..

публикувано на 07.12.23 в 10:58

С Румъния имаме общи спомени и ще работим за общо бъдеще

Министерският съвет даде съгласие за откриване на почетното консулство на Румъния със седалище в Пловдив и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Пловдив, Ловеч, Габрово, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.  Функциите на почетен консул ще бъдат изпълнявани от Димитър Белелиев.  Той e с дългогодишен..

публикувано на 07.12.23 в 10:58