Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

35 Известни статуи в Лондон и Манчестър говорят с гласовете на актьори


Не само в Лондон, но и в Манчестер - най-мълчаливите обитатели - статуите пръстнати из града ще проговорят днес . Както написа в-к Гардиън - те вече прочистват гърлата си за да направят за пръв път в историята чат на живо с минувачите. От днес 35 прочути статуи в Лондон и Манчестър ще заговорят с гласовете на известни британски актьори. Инициатор на проекта е организацията "Синг Лондон", в превод Лондон Пей. Текстовете са написани от едни от най-добрите писатели на Великобритания. Специални надписи върху статуите  ще могат да бъдат сканирани със смартфони. И така  ще се включат записите на монолозите.

"Хайде де... почакай. Можеш за минута да си поговориш с мен преди да се метнеш на някой влак..."  казва британски безименен войник, това е известната статуя на гарата Падингтън в централен Лондон, и така тръгва монологът написан от Тони Харисън с гласа на Патрик Стюард.

В лондонския Хайд парк например Ахил ще "проговори" с гласа на Доминик Уест, а на "Бейкър стрийт" ще може да се чуе какво разказва Шерлок Холмс с гласа на Ед Стопард.

Група от внушителни мастити писатели са включени в инициативата, която ще даде глас на безгласните исторически статуи.

Този проект хрумва на една група арт иноватори, които работят на ръба на изкуството и технологическите приложения, водени от философията за нуждата от оживяване и промяна в градските пространства.

 Организацията се казва Лондон пей... Sing London и това е поредната щура идея, която завладява въображението на лондончаните и гостите на града в топлите дни и нощи на август.

Пей Лондон се появява на сцената не на затворен театър... а на сцената на града, с идеята да провокира през 2007 година, когато над 25 хиляди лондончани в онзи момент се включват в колективна песен.

Посланието е "пей с мен", вместо "слушай ме".

"Свири на мен, аз съм твое" - с тези надписи върху 35 пиана през 2009 г. осъмна Лондон пак по идея на организацията Sing London

Проектът с пианата въвлича повече от 250 хиляди души в радостно свирене из улиците на Лондон.

 А в полезрението на участници, минувачи и медии, в това число световни, влиза и това изпълнение на клошар, който се оказва  прекрасен пиано изпълнител.

Предишен проект през 2009 на Лондон пей, включва разполагането на 700 маси на тенис на маса на открити пространства в центъра на Лондон. Проектът носи логичното наименовие Пинг.

Снимка

През 2011 Sing London - кара кошчетата за боклук в Лондон да проговорят.
 
Гласове на звезди и известни актьори озвучават кошчетата за боклук. При приближаване до кошчето и особено когато пускаш боклук в него то може съвсем банално да ти благодари, но може и да припее  известна ария или да те изненада напълно със стихотворение от метафизически поет, съчетано с ръкопляскане или хорово изпълнение на Алелуя....

След говорещия боклук, Лондон пей се насочва към тазгодишната идея за говорещите статуи.

Всеки смартфон ще може да разчете QR кода на всяка историческа статуя и да я предизвика да позвъни на твоя телефон, така че ако си там ще можеш да чуеш специалния монолог на тези статуи.

От днес в Лондон и Манчестер ще проговорят статуите от камък и бронз... от Кралица Виктория до Питър Пан, през Исак Нютон, до мраморното дете в Централната библиотека на Манчестер, което ще проговори с гласа на актрисата Джена Колеман от прочутия британски сериал Доктор Ху.  

Даже известният британски журналист Джеръми Паксман ще проговори като една от статуите.

Организацията, която стои зад тези шантави идеи на открито нарича себе си - компания за публични интервенции. Движи се от от един търговски банкер, който става социален активист - това е Michael Norton,  човек създал т.нар. Директорат за социална промяна в кметството на Уестминстър, който вдъхновява маса инициативи за социална трансформация по света, Alastair Rudd, който като експерт на недвижими имоти помагана първия проект на Лондон пее с местните власти, Eddie Tulasiewiez който 16 години ръководи програмите за История и документалистика на ББС, и Alice Whitney която разбира капаните в корпоративното счетоводство докато работи в компании като Дойче банк и Мерил Линч и започва да търси алтернативно разбиране за бизнес и иновации. В борда на директорите на тази неправителствена организация, разбира се, има и т.нар. гражданин на дигиталното пространство - роден и съществуващ в интернет - той подсигурява дигитално-технологичесното измерение на щурите идеи на Лондон пей.

От Лондон пей заявяват, че целта им е не да преподават урок по история, а да провокират въображението и живото разбиране за града, да го съживят...

А коментарите в мрежата преди днешното проговаряне на статуите, които ще могат да позвънят лично по смартфона на всеки желаеш се простират от възхита и нетърпеливо очакване, до съмнението, че цялата тази работа с телефонните мобилни устройства все повече ни вплита във всеобщото проследяване - на английски "тракване"... и до разтваряне  на нашата лична идентичност в пропускливата среда на дигиталните комуникации...

Във всички случаи, Лондон пей с проекта "Говорещи Статуи", който започва днес в Лондон и Манчестер предлага  уникална възможност за минувачите: по нов начин да изследват наследството от великите и добрите, на които са издигнати статуи и паметта, за които вече е запечатана в камък или метал.

А ако ме питате мен какво не бих изпуснала - интересно ми е какво би ми казал Питър Пан, Самюел Джонсън, Шерлок Холмс и разбира се - Жана Д-арк.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!