Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дупката в бюджета за социални дейности е 50 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Дефицитът в Министерството на труда и социалната политика е 50 милиона лева.

Това заяви в Пловдив социалния министър Йордан Христосков. Проблемът е поставен пред Министерски съвет. Финансовият министър Румен Порожанов продължава с анализ на държавния бюджет.

След приключването му ще бъдат определени и приоритетите. „Почти сигурен съм, че сред тях ще бъдат социалните плащания и социални услуги, които ще получат необходимите ресурси”, категоричен беше министър Христосков. Той подчерта, че няма закъснение при изплащането на социалните помощи в страната, с изключение на помощно-техническите средства за инвалидите. Вече са преведени плащанията за семейните помощи за деца и до края на месеца ще бъдат по дебитните карти на правоимащите. Закъснение няма, тъй като срока за изплащането им е до края на месеца, заяви Христосков.

Социалният министър нарече „опасно” предложението да се направи график за изплащане на детските добавки по области.

Йордан Христосков оповести че в края на месец септември ще стартира нова програма „Европейска гаранция за младежка заетост”, която ще осигури стаж и чиракуване на 8000 младежи.

Очаква се да стартира и Европейски фонд за подпомагане на най-бедните хора. Чрез него ще се предоставят хранителни пакети на нуждаещите се.

Министър Йордан Христосков се срещна в Пловдив с началници на социалните служби в града. Той подчерта, че кадрови промени няма да има. След разговор с кмета Иван Тотев и Розалин Петков министърът увери, че ще се търсят възможности за решаване на проблемите на града, които са свързани със социалните заведения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

На 7 юли Църквата почита Св. Неделя

Българската православна църква отбелязва деня на Света Неделя и Втората неделя след Петдесетница – на Всички български светии.  Те били християни от различни народности: едни били от местните племена, обитавали сегашната българска земя още преди идването на славяните и прабългарите, други просто пребивали тук, като войници или пленници, но носели в..

обновено на 07.07.24 в 07:53

Жълт код за жеги е в сила за половин България

Жълт код за горещо време и високи температури е обявен в 15 области на страната днес, показва сайтът на Националния институт по метеорология и хидрология. В Северна България температурите ще са високи в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе. За територията на Южна България жълт код е обявен за областите..

публикувано на 07.07.24 в 07:43

Катастрофа затрудни трафика по пътя Пловдив - Пазарджик, пострадал е водач

Повече от 3 часа движението по  пътя Пловдив - Пазарджик, в платното за Пазарджик, бе затруднено заради катастрофа между 2 коли. Тежко пострадал е водачът на един от автомобилите.  Инцидентът е станал след разклона за село Мало Конаре, съобщават очевидци на катастрофата. Говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов уточни, че..

обновено на 06.07.24 в 17:32

Засилват мерките против пожари в депата за битови отпадъци

Заради периода с високи дневни температури пловдивската екоинспекция е изпратила писмени предписания на кметовете на Пловдив, Асеновград и Карлово за засилване на противопожарните мерки в регионалните депа за битови отпадъци.   В писмото си до общинските администрации  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ивайло..

публикувано на 06.07.24 в 14:08

Пак инцидент с паркирани коли в пловдивския район "Южен"

Рано тази сутрин, около 5:30 часа, неизвестен шофьор е нанесъл щети по 3 паркирани автомобила на ул. "Пере Тошев", съобщават пловдивчани в социалните мрежи.  По непотвърдена информация до блъскането на коли се е стигнало след дрифт. "Някъде към 05:30 се чуха спирачки и удар", пише член на групата. "Да, тъкмо бях зад блока и се вдигна яка..

публикувано на 06.07.24 в 10:23