Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба съчетава фотографиите от Аспарухово на Никола Михов с музика на Иван Шопов

Морето в мен
Снимка: Никола Михов copyright

Световно известният музикант Иван Шопов, известен като Balkansky, направи електронен саундтрак , който да съпътства фотографиите на Никола Михов „Морето в нас“, от наводнението във варненския квартал „Аспарухово“. Изложбата може да бъде видяна във Варна до 28 юни в галерия "Contemporary Space" на ул. "Марко Балабанов" 23.

За предаването „Хоризонт до обед“ Никола Михов, който живее и работи между Париж и София, сподели, че е искал да направи интервюта с хората, чиито наводнени домове е снимал, а по-късно му е дошла идеята, че това може да бъде „ре-интерпретирано“ от Иван Шопов-Балкански.

Стана нещо наистина много, много въздействащо, нещо, което допълнително пресъздава на едно допълнително ниво атмосферата на цялото усещане за трагедията. И не само за трагедията, а за цялата тази многопластовост – и социална, и емоционална, която имаше около това събитие. Интересното е, че Иван го усети много силно, въпреки че не е бил там.

По време на наводнението най-засегната беше ромската махала. Потопът в  "Аспарухово" отнесе къщи, коли, покриви, покъщнина. Загинаха 13 души, от които четири бяха деца.

Никола Михов търси начини изложбата от фотографии да стигна до засегната махала, защото не всички хора от квартала ще отидат в галерията в центъра на Варна. Той обмисля експозицията да е на открито, до и върху самите къщи, които преди година влязоха в обектива му.

Цялото интервю на Ирина Недева с екслузивен звук от части на дългата музикална композиция на Balkansky по документалните записи на фотографа Михов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!