Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Забраната на Е-та в храните се прави много рядко

Ние като потребители не знаем какво се добавя в храните, но вярваме, че оцветителите или т. нар. Е-та се слагат, за да бъде храната ни по- вкусна и безвредна, коментира доц. Георги Милошев. Той е ръководител на Лабораторията към Института по молекулярна генетика на БАН. 

Когато започнахме експериментите мислехме, че  Е-та не увреждат ДНК, обаче ефектът беше обратен. Тези Е-та обръщат генома, те са опасни, предупреди той. 


На въпрос защо тогава са позволени, доц. Милошев отговори, че решения за забрана на подобни добавки се взимат веднъж на много години, например 20. Не е работа на учените да алармират, да тръбят, въпреки че ние го направихме. В крайна сметка хората научиха, коментира доц. Милошев. 


Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейския агенция по безопасност на храните (EFSA). От EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения и научната публикация ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет."






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Надежда Тодорова

Тази седмица в рубриката „Добро утор, ден!“ ни гостува Надежда Тодорова, щастлива и горда майка на две прекрасни специални дъщери - Вяра (със синдром на Даун) и Румяна (осиновена). Казва, че пътят й към всяка от тях не е бил лесен, но това, че ги има са поредното доказателство, че вярата, любовта и борбата правят чудесата възможни.   "Дъщеря ми..

обновено на 11.07.25 в 16:02
Тони Симидчиева

Очакваме административни трудности за въвеждане на еврото

Как на практика еврото ще влезе в касите на ресторантьори и хотелиери, какви са въпросите, които търговците си задават за наличността, за рестото, за касовите апарати, за разговорите с клиентите и с контролните органи?  Според Тони Симидчиева - собственик на хотел и ресторант, и председател на Регионалната занаятчийска камара - Пловдив,..

публикувано на 11.07.25 в 11:11

Политически драми ще има, но не и последици от тях

Вотовете на недоверие сега заменят цикъла на предсрочни избори, в който бяхме влезнали, смята социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. Това, по думите му, сплотява опозицията, но не можем да кажем, че то носи съществена промяна, защото промяна на електоралните нагласи няма. Той отбеляза, специфичното в този  момент и то е, че опозицията е от две..

публикувано на 11.07.25 в 11:00

От корена до короната

В свят, в който промените в климата и загубата на биоразнообразие вече не са далечни заплахи, всяка стъпка към по-зелена и устойчива среда има значение.  Над 3500 дървета и храсти бяха засадени в рамките на еко инициатива на  ХОЛДИНГ КЦМ 2000 . Тя носи името „Засаждаме 2500 + дървета“ и се осъществява по повод 25-годишния юбилей на дружеството..

обновено на 10.07.25 в 15:26

Авангарден научен център в Пловдив празнува 10 години

Центърът по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив отбеляза 10  години от създаването си. Той е първият и единствен в България център за  върхова наука в полза на устойчивото земеделие и човешкото здраве.  Оборудван  с технологии от най-ново поколение, центърът се налага като притегателен център за млади изследователи и..

публикувано на 10.07.25 в 14:10