Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сфумато“ представя спектакъл по текстове на поета Борис Христов

Снимка: Wikipedia

Поетът Борис Христов предстои да навърши 70 години. В навечерието на годишнината му Издателство „Рива“ издаде том със събрани съчинения и текстове „Стълб от прах“.

Театрална работилница „Сфумато“, пък подготвя спектакъл по текстове на Борис Христов - „Самолетът закъснява“.

„Самолетът закъснява“ е първото представление от нашата програма „Терминал 2“, която се занимава с болните български въпроси, през българското изричане, през човека. Първата част има една иронична парабола, която се състои в това, че 12 души са решили да напуснат България. На летището се оказва, че всички те, в ръчния си багаж, са взели стихосбирката на Борис Христов „Крилете на вестителя“, каза в интервю за „Преди всички“ проф. Маргарита Младенова от „Сфумато“.

Според нея този самолет, който няма да дойде, който винаги закъснява, е бумерангът, който се завръща върху самите нас, които сме склонни, когато не приемаме дадено нещо просто да го загърбим, за забравим за него, отколкото да направим така, че да го променим.

Трийсет поеми на Борис Христов, които са в основата на театралната драматургия на „Самолетът закъснява“, завръщат всеки от актьорите, завръщат всеки от нас и от нашите зрители към тези вътрешни опорни точки на интимното, на човешкото пространство, от които няма къде да избягаш, защото ти се състоиш в самите тях, казва още проф. Младенова.

Цялото интервю с проф. Маргарита Младенова можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!