Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Терзиев представя изложба, вдъхновен от преплитането на минало и бъдеще

Изглед от изложбата „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било”. В дъното: Един филм, 2004, двуканална видео инсталация; вдясно: Монументално, 2011, видео
Снимка: Красимир Терзиев

"Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било“. Това е особеното място, което вдъхновява Красимир Терзиев за неговата последна самостоятелна изложба. Тя ще бъде в Националната галерия в Двореца от 4 август до 5 септември 2015 година. Официалното откриване ще бъде утре, 4 август от 19 часа на пл. “Княз Александър I“ 1.

Основният дразнител за направата на изложбата е усещането ми, че наистина се усукват минало и бъдеще в настоящия момент, казва в интервю за "Хоризонт" художникът Красимир Терзиев:

Красимир Терзиев

От една страна бъдещето го гледаме винаги през някакви оптимистични образи, които сме имали за него от 70-те, 80-те години. От друга страна някаква истерична нужда ни се появява постоянно да пренаписваме миналото, да го преразглеждаме, да го надстрояваме. Връщат се сцени и феномени от миналото, които сме смятали, че сме загърбили. Изведнъж виждаме, че те отново се появяват, като "Ислямска държава", като войната в Украйна.

Цялото интервю с Красимир Терзиев можте да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!