Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музей на диванната война” - изложба на Алла Георгиева

Гьоте-институт
Снимка: goethe.de

„Нашето!Музей на диванната война“ – с това заглавие на изложбата си художничката Алла Георгиева приканва посетителите на „Гьоте - Институт“ да се замислят за готовността да водят война за своето.

Този нов вид консерватизъм, завладял света, разглеждам през призмата на руско-украинския военен конфликт, развиващ се  в рамките на най-новите  хибридни войни, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ Алла Георгиева.

В социалните мрежи и информационни форуми от този регион започна така наречената „диванна война“ . Тази онлайн война се води от многохилядна армия. Нейните войници  са въоръжени с компютри и водят бойните сражения, седейки  вкъщи  на дивана, в офиса, кафенето, парка и навсякъде, където има достъп до Wi-Fi, смята Георгиева.

Наблюдавайки тези войни аз установих една връзка, една особеност на тези „диванни войни“. Тя се състои в това, че хората най-често използват език на омразата, който се характеризира с т.нар. "етнофолизми", целящи  да „наранят” противника, като го унизят на етническа основа, коментира художничката.

Изложбата от поредица „Ситуация София“ може да бъде разгледана до 26-и октомври в „Гьоте – Институт“ в София на ул. Будапеща.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!