Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преди анархията" - нов прочит на Томас Хобс

„Преди анархията" е близо 300 страници изследване, което американските академични среди определят като фундаментално нов прочит на Хобс и влиянието му в международните отношения. В момента тази книга излиза от Cambridge University Press. Авторът на книгата е Теодор Христов, професор по политически науки във Вашингтон.

Идеята на Хобс, че "човек за човека е вълк", става основна за международните отношения днес. Във външнополитически план международните отношения могат да се опиташ като анархия:

Биполярния свят е приключил, няма един център на сила, има множество силни държави, и този мултиполярен свят прилича на света на Томас Хобс. Няма нужда обаче от някаква свръхдържава, която да диктува отношенията между тези суверени. Колкото и да виждаме в ООН подобна институция, тя няма суверенна власт, а без суверен държавата е невъзможна. Но за да продължи съществуването на този международен ред, трябва да се запазва сувереността на всеки отделни държави - казва Теодор Христов в интервю за „Хоризонт до обед“.

Сегашната ситуация, този квазидържавен характер, голямото изпитание „Ислямска държава“ - ситуацията прилича на онази през 17-и век, когато работи големият английски философ Томас Хобс. Завръщането на суверенитета е възможно само когато хората от една общност наистина желаят мир. Само наличието на много суверенни общества, които да са равни помежду си, може да гарантира световния ред.

Не можем да говорим за мир, ако не сме преминали през състояние на тотална война.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!