Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа трябва да се съпротивлява

Това е стряскащо! Европа просто застина от тeзи непровокирани актове на насилие. Това каза в интервю за Радио Пловдив дипломатът Димитър Гърдев за случая на масово насилие на гарата в Кьолн от края на 2015 година.

Би било много неприятно, ако това е било организирано, добави той.

Според Гърдев новодошлите емигранти в Германия от Близкия изток и Африка очевидно са имали някакви очаквания, които са се разминали с действителността.

Ценностната система на тези хора е много по-различна от тази на европейците, коментира още Гърдев. По думите му Европа не трябва да се научава да живее с това напрежение, а трябва да се съпротивлява.

Имигрантите или трябва да приемат правилата и условията в Европа, или ще бъдат репатрирани. Има механизми и правила за това, припомни Димитър Гърдев.

  Разговора на Неда Велкова с него можете да чуете в прикачения файл.

БНР подкасти:

Още от категорията

Официализирането на брака на ГЕРБ с ДПС не е полезно за никого

На 24 февруари, ще се проведе XI отчетно-изборна конференция на ДПС с 1500 делегати от цялата страна. Тя трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади? Темата коментираме с журналистката Ружа Райчева, политически репортер в OFFNews. "Нещата  за избора на председатели изглеждаха предопределени, но в последно време започнаха да се разклащат...

публикувано на 22.02.24 в 16:28

Пазарджишките ловци излизат срещу фотоволтаиците

Пазарджишките ловци и риболовци излизат на протест срещу незаконното строителство на фотоволтаични централи върху плодородни български земи и български гори и ловни площи. Протестният митинг ще е на 1 март пред областната администрация в Пазарджик. Те се обръщат за подкрепа към ловците от страната с призиви „Соларите убиват природата!“..

обновено на 22.02.24 в 16:18

Мария Габриел за пръв път избяга от брюкселския език

Вицепремиерът Мария Габриел за пръв път избегна бюрократския, брюкселски език. Тя беше категорична, конкретна и лаконична. Това коментира политологът проф. Росен Стоянов за разменените реплики по повод предложението на ПП-ДБ с ГЕРБ да подпишат меморандум. Той добави още, че последната дума ще е на тези, които управляват конкретните..

публикувано на 22.02.24 в 16:06

Важно е да изграждаме култура на споделяне

"Важно е изграждането в училищата на култура на споделяне и на откровена обратна връзка и това да става с помощта на учителя", смята Петко Иванов, главен редактор на образователния сайт prepodavame.bg,за платформата "Анкети за учене". "За жалост това не е много разпространено в България. Учителите, които искат обективно обратно мнение на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

150 хиляди лева за инвитро в Пловдив

На последната си сесия ОбС гласува средства в размер на  близо 150 хиляди лева за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми на територията на община Пловдив. Така помоща тази година ще е 3000 лева, като от нея могат да се възползват всички семейства и двойки, които живеят на семейни начала, а също така и  жени без парньори, отговарящи  на..

обновено на 22.02.24 в 10:20