Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сляпата Вайша“ на Тео Ушев с премиера на Берлинале

Тео Ушев
Снимка: capital.bg

"Сляпата Вайша" - най-новият филм на известния български аниматор Теодор Ушев, ще има световна премиера на престижния кинофестивал "Берлинале" през февруари.

Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation.

Анимационният филм "Сляпата Вайша" е създаден по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника "И други истории". Авторът му Тео Ушев - художник, аниматор, режисьор на анимационни филми, от години живее в Канада. Филмът е продуциран с подкрепата на Филмовия борд на Канада и френско-немската телевизия „Арте“.

Започването на работата по „Сляпата Вайша“ беше плод на абсолютна случайност, каза в специално интервю за предаването „Хоризонт до обед“ Тео Ушев:


Теодор Ушев

Ние вече бяхме започнали работа по „Физика на тъгата“ с Георги Господинов. Един ден си седяхме с приятели, които са небезизвестни в българските културни среди и си говорехме за един проект, който се нарича „8:19“ по „Кратки разкази“ на Георги Господинов. Така дойде идеята да направим омнибус от кратки филми. Проектът се отложи малко, но аз започнах да търся финансиране за този филм. Така, препрочитайки наново разказите на Георги Господинов, попаднах на „Сляпата Вайша“. В момента, в който прочетох разказа и го видях. Точно тогава в Националния филмов борд в Канада получихме първите прототипи на очила - машина за виртуална реалност. Де факто, когато сложим тези очила, ние се чувстваме като сляпата Вайша. Така технологията подтикна започването на работа.

Малко по продуцирането на филма: Няма българска стотинка в него, каза Тео Ушев въпреки, че и двамата автори са българи 

Това само по себе си говори много, защото световните кинематографии, които знаем се подкрепят от националните си бордове за кино, по-лесно пфинансират свои национални проекти. 

Като цяло анимацията е на почит в Канада. Даже в пакета с информационни материали за сирийските бежанци влиза ДВД с анимация "добре дошли в Канада" продуцирана от Националния филмов борд, каза Тео Ушев и разказа как се е родила идеята в негов разговор във Филмовия борд.

Кадър от филма Сляпата Вайша има две очи, казва Тео Ушев - лявото вижда в миналото, дясното вижда в бъдещето:

Във филма хората ще виждат през очите на Вайша и ще виждат сама Вайша. Текат два паралелни разказа. Всичко е монтирано така, че да се вижда както обективната, така и субективната гледна точка.

Цялото интервю на Ирина Недева с Тео Ушев можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!