Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Този следобед по Радио Пловдив

| обновено на 28.01.16 в 15:12

Кой е по- по- прав? Цицерон, който е казал, че историята е учителка на народите или Хегел, според когото тя показва, че от нея никой не се учи. Или просто историята е въпрос на интерпретация?!  

За учебниците по история, написаното или пропуснатото в тях, за национализма, патриотизма и откровеното патриотарство ще говори проф. Христо Матанов, специалист по средновековна балканска история.

И още един професор - по литература, обичан писател, сценарист, преподавател, бивш ректор на СУ ще говори в програма ДСД – Боян Биолчев, който тази вечер в Пловдив ще представи една от най- успешните си книги „Амазонката на Верое“. За нея някогашната критика твърди, че не сме дорасли за национална ирония.

Извън разговорите за учебниците, книгите, четенето и разбирането ще ни се наложи и да посмятаме, защото днес общинският съвет на Пловдив приема бюджета на града за тази година, определен като рекорден.

Ще смятаме също и количествата контрабанда, заловени от пловдивската митница. 

Слушайте програма "Ден след ден" от 15 до 17 часа!

БНР подкасти:

Още от категорията

Екатерина Терзиева в "Добро утро, ден!"

След 20 години в журналистиката Екатерина Терзиева днес разказва истории като гид, радва се на любов и на радостта от новото поприще, което избира сама.  Леко разказва за трудностите. Тежки са думите за фалшивите хора и фалшивите новини.  В петте части на "Добро утро, ден!" тази седмица кръстосваме страната по кулинарната карта, говорим за медиите, за..

публикувано на 19.02.24 в 12:19

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08