Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен изложбен проект „Изкуството на конфликта“ в Алма Матер

Изложба "Изкуството на конфликта"
Снимка: Ирина Недева

„Изкуството на конфликта“ - така е озаглавена изложбата, която специалност „Изобразително изкуство“ към ФНПП, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски” и Галерия „Алма Матер” представят в северното крило на ректората на СУ. Това е Международен изложбен проект.

Експозицията представя творби, повлияни от проблемите, които вълнуват цял свят през изминалото столетие - военни, социални и лични конфликти. В чисто пластически аспект, конфликтът стои в основата на изобразителното изкуство и представлява основополагащ принцип в композицията, а в частност - в графичната композиция. По този начин, генерирайки конфликт, художникът използва огромен набор от пластически похвати, чрез които би могъл да поражда ритмичност и архитектоника. По този начин конфликтът в изкуството може да се превърне в структуриращо и съзидателно, а не деструктивно средство. В своите графични творби  участниците в проекта  - български и чуждестранни, представят своето виждане за проблема.

Част от творбите ще бъдат показани в Лондон ( през април 2016). Авторите– д-р Снежина Бисерова,която е и куратор за България, Анна Цоловска, Виолета Апостолова и Цвета Петрова участват в изложбата по покана на английската художничка Анна Алкок. Включени са и работи на студенти от катедра „Изобразително изкуство.

Снежина Бисерова

Изложбата ще продължи до 18-и март.

Подробности можете да чуете в звуковия файл от интервюто с д-р Снежина Бисерова и Калина Миланова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!