Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Садовският фъстък с шанс за регистрация в Брюксел

Кои са 11-те типични български хранителни продукта, които имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание? Десислава Димитрова, координатор на  Slow Food разказва за родните продукти от Пловдив и региона - за садовския фъстък и смилянския фасул.

Единадесет типични български хранителни продукта имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание. Това показва специално проучване на българския клон на организацията Slow Food, започнало по идея и с подкрепата на евродепутата Момчил Неков.

Продуктите са:

- садовски фъстък - Садово, Пловдив;  - куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив;

- смилянски фасул;

- месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас;
- еленски бут от община Елена;
- странджански чай
- реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг;
- сол от Атанасовското езеро - Бургас;
- чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто);
- куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев;
- меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);

Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.

Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, каза в интервю за програма "Точно днес" Десислава Димитрова, координатор на клона в България.

Неправителствената организация ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите.

Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.

Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Руси Чернев в "Добро утро, ден!"

В рубриката ни „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува известният пловдивски журналист Руси Чернев, който започва кариерата си случайно, на 26 години, но бързо напредва в йерархията. Руси Чернев е бил дългогодишен главен редактор на вестник „Марица“, а сега управлява собствен сайт –Plovdiv dayli. Той има точна диагноза не само на..

обновено на 02.05.25 в 17:03

За вода от Арда Гърция трябва да ни компенсира с ток през зимата

Министерският съвет одобри Съвместна декларация между правителствата на България и Гърция за използването на водите на река Арда. Страната ни ще предоставя на Гърция вода за напояване от река Арда за още пет години, докато съседите ни изградят свой язовир. След този период двете страни ще преразгледат декларацията. Гърция се ангажира да..

публикувано на 02.05.25 в 17:00

Пловдив има пълния капацитет да е столица за винен туризъм

След като по-рано тази година се разбра, че Пловдив ще е домакин на Деветата глобална конференция за винен туризъм , днес се състоя  и формалното одобрение за проявата  с подписите на министъра на туризма Мирослав Боршош и и генералният секретар на специализираната агенция към ООН Зураб Пололикашвили.   За ползите от домакинство на такъв форум..

обновено на 02.05.25 в 16:29
Диана Георгиева

БАПЗГ ще отстоява пред НЗОК да е в помощ на пациента

Амбулаториите по здравни грижи на медицинските сестри и акушерките да получават директно финансиране от Здравната каса поиска професионалната им огранизация. На това се противопоставиха от Българския лекарски съюз (БЛС) с основен аргумент, че така се нарушава субординацията, при която лекарят ръководи лечебния процес.  Според Диана Георгиева -..

публикувано на 02.05.25 в 16:26

Социалните медии влияят негативно върху журналистиката

Призив за обществена подкрепа на журналистическия труд отправя Асоциацията на европейските журналисти в България по повод 3 май – Световния ден на свободата на печата. Междувременно излезе и годишният индекс на организацията „Репортери без граници“, в който България пада от 59-о на 70-о място по свобода на медиите. „ Когато..

публикувано на 02.05.25 в 15:56