Кои са 11-те типични български хранителни продукта, които имат шанс да бъдат регистрирани в Брюксел като защитено географско указание? Десислава Димитрова, координатор на Slow Food разказва за родните продукти от Пловдив и региона - за садовския фъстък и смилянския фасул.
Продуктите са:
- садовски фъстък - Садово, Пловдив; - куртовски розов домат и куртовска капия от Куртово Конаре, Пловдив;
- смилянски фасул;
- месо от източнобалканска свиня, характерна за областите Шумен, Варна и Бургас;
- еленски бут от община Елена;
- странджански чай
- реселешки воден лук от Реселец, Червен бряг;
- сол от Атанасовското езеро - Бургас;
- чипровски обге (домашно печени кори за баница от тесто);
- куткус (тестени зрънца) от Брезница, Гоце Делчев;
- меурче от Разлога (сушено в дървена пепел или в царевично брашно кълцано месо и подправки);
Засега България има успешно регистрирани като защитено географско указание само два продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло.
Продуктите са номинирани от Slow Food - организацията, чиято цел е да популяризира и подкрепя производителите на "вкусна, чиста и честна" храна, каза в интервю за програма "Точно днес" Десислава Димитрова, координатор на клона в България.
Неправителствената организация ще помогне за регистрирането на обединение на производителите в съответния регион (задължително условие за кандидатстване) и за подготовката на документацията по защитата на продуктите.
Предстои национална процедура по признаването им (извършва се в Министерството на земеделието и храните) и последващо одобрение в Брюксел, което отнема средно около две години.
Регистрираните в Брюксел храни носят добавена стойност за производителите и за района, в който са произведени. Вписването в регистрите е средство за достъп до пазара, осигурява допълнителна заетост на хората в тези райони и води до опазване на традициите и биоразнообрадието.
На среща на министъра на образованието и ректорите на ВУЗ бе лансирана идеята да се намали срока на обучение на медицинските сестри от 4 на 3 години. Целта е е по- бързо да се запълни дефицита от кадри в лечебните заведения. Браншовите организации вече възразиха срещу предложението. Какво мисли академичната общност попитахме проф. Биянка Торньова,..
За потребителското недоволство, икономическите му основания и социални последици разговаряме със социолога Кънчо Стойчев, който е председател на УС на сдружението "Произведено в България". Гневът на хората е напълно основателен. Според социолога основният проблем е, че големите търговски вериги чрез така наречената търговска отстъпка неправомерно..
„Парацетамол предизвикателство“ в Тик Ток е поредната опасна тенденция. Според специалистите това предизвикателство е познато от няколко години насам, но в момента отново набира популярност сред тийнеджърите. В Пазарджик лекари спасиха 13-годишно дете, пило прекомерно количество парацетамол. Така се оправдават страховете, че опасното..
Седем паралелки по-малко ще има в 8 клас в Пловдивска област през новата учебна година. Децата са по-малко с 252 от тази година, приемът фиксира 215 паралелки, като ще има 11 нови специалности. От общия брой паралелки 66.51% са професионалните, или 143, което е с 3% повече от миналата година. Само 27 са паралелките с чужди езици и те ще са в..
На 86-годишна възраст почина пловдивският художник Здравко Йончев. За кончината на твореца съобщи в социалните мрежи синът му Илия. Здравко Йончев беше от малцината творци, останали от поколението на великата творческа бохема на Пловдив – Димитър Киров, Жоро Слона, Йоан Левиев... „ Животът е театър! Всеки от нас е намерил..