Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Сталин още Кремъл се разбира по- добре с републиканците

Радио Пловдив: Накъде вървят САЩ и светът с Тръмп?

Валентин Вацев: Аз забелязвам как от днес започва да се променя официалният образ на Тръмп – вече не е ексцентричен милиардер, който е разрошен и безотговорен, а е симпатичен мъж на средна възраст, на когото може да се отдаде доверие. Просто медиите, които са под контрола на неговите противници се чувстват принудени да сменят образа му. Просто забравете, че той ексцентричен милиардер. 

Единственото ексцентрично в него виждам, че се е женил за славянска жена. Просто време е вече да се спре злословенето срещу Тръмп. Разбира се, по-важно е, че това не е победа на републиканците, тъй като Тръмп всеки, който се интересува от фактите е забелязал, че те отначало не го искаха. Те го припознаха за свой кандидат от ръководството на Републиканската партия, когато той ги заплаши, че ще се яви като независим кандидат и те разумно прецениха, че не им трябва такава беля. 

С други думи победи не личността на Тръмп, макар че който мисли в категориите на личността аз не възразявам да му даде победата. Победиха не републиканците и победени са не демократите. Просто победи, да кажем, Америка на класическия индустриален капитал, Америка на обикновените американци срещу финансовия капитал и срещу глобализаторите.  Победата е на американизма срещу глобализма.

Радио Пловдив: Да, но Тръмп спечели с един призив и един лозунг „Да направим Америка отново велика!” Това ли бе разковничето или съвсем други са мотивите на повечето американци, твърди се бели мъже от средната класа, които са го подкрепили?

Валентин Вацев: Лозунгът му се хареса, лозунгът много точно изрази душевните нагласи на огромно количество американци, но освен този позитивен лозунг задейства и ненавистта на средния американец към либералната глобалистка шайка, която много отдавна не разрешава на никой в Америка да диша. Средният американец е обикновен натурал, с обикновена нормална сексуална ориентация. Давам пример. 

Но сега е политически коректно да си най-малко бисексуален, за да те вземат насериозно. Американецът се обижда на всичко това – те са обикновени работещи хора. И много други примери могат да се дадат, когато американската традиционна култура не приема, отказва да приеме измишльотините на глобалисткия либерален елит, който е окупирал всички позиции във Вашингтон и диктува на страната си какво е правилно и какво не е. Средният американец се чувства ощетен от това, че не му се обръща внимание. В този смисъл Тръмп даде глас на гнева на обикновения американец.

Радио Пловдив: Защото точно сега се случи това? Има ли някаква външна причина?

Валеннтин Вацев: Вие питате за дългата ръка на Путин. Според мен Кремъл не крият своите предпочитания, тъй като във всички случаи Америка няма да може да реши проблемите си без война, но Хилъри щеше да започне войната веднага, другата година, а Тръмп, на когото на му се воюва, но ще бъде принуден, защото не зависи от него, все пак ще осигури 4 – 5 – 6 години отсрочка, когато се говори за голяма война 5 – 6 години това е цяла епоха.  

Разбира се в Кремъл са доволни от победата на Тръмп, но вижте в Русия, когато още беше Съветски съюз, и това е традиция не на екипа на руския президент, а това руска особеност, особеност на руската голяма политика, в Кремъл винаги са се разбирали по-добре с републиканци и това е от времето на Сталин, така че тук няма личен принос руският президент. 

В Русия предпочитат да разговарят с републиканците в САЩ и това е много отдавна. А, второ, големият въпрос е намесвали ли са се -  не е доказано. Непрекъснато твърдят, че са се намесвали и непрекъснато казват, че за това знае разузнаването. А истинското разузнаване е длъжно да знае и е длъжно да не казва откъде знае е не се появява. Т. е., когато някой говори от името на разузнаването, което било доказало, че Путин е фалшифицирал изборите, това е просто хвърляне на прах в очите. 

С една дума, в Кремъл не крият, че са доволни от победата на Тръмп. Аз нямам нищо общо с Кремъл, но и аз съм доволен. Много хора са доволни, поради сериозни причини. Забавното и малко унизителното за Америка е, че страшилището Путин го превърнаха в непосредствен участник в политическия живот.  

Американската политическа култура не може да се развива, ако там няма някакъв ужас, нещо, което да плаши хората и да ги тласка към правилни изводи. Имам предвид например клоунът на Стивън Кинг, който живее в канализацията и нощем краде деца. В случая тази роля се играеше от Путин. 

Радио Пловдив: В Европа виждаме все повече националисти, които печелят симпатиите на обикновените граждани. Донякъде Тръмп като че ли беше изразител на същите настроения в Америка. Съгласни ли сте с този паралел?

Валентин Вацев: Да, вие сте права. Те се са точно същите, но са еднотипни. Да, ако искате да измерите Тръмп с европейска мярка, да, Тръмп е националист, по-скоро е нещо средно между национализма и етатизма, но със сигурност е обратното на либерал глобалистите, за които американската държава е само пощенска кутия, където се регистрират финансовите капитали. Затова твърдя, че е победил американизма, това е национализъм, да, срещу глобализма, който обещава, че националните държави ще умрат. Така че вие сте прави, гледано с европейска и българска мярка, да, Тръмп е много близко до национализма.

Радио Пловдив: как ще се отрази победата на Доналд Тръмп на българите, които живеят в Америка?

Валентин Вацев: Аз не мога да погледна света с очите на българин, който живее в Америка. Предполагам, че няма да се отрази никак. Америка ще продължи да бъде страна, където  всякакви емигранти ще имат шанс да получат начин да живеят, да успеят. Америка в много отношения ще си остане страна на надеждата. Смисълът на американската държавност  в този смисъл е, когато я оплескаш там, където си винаги Америка ще ти предложи втория шанс ако си почтен и работлив човек. Това няма да се промени. По-интересно е как ще заживеят българските американофили, които живеят с американски пари. Как българското соросианство, което е окупирало всички постове в българския политически живот, американското храненичество как ще живеят сега след като досега помпаха парите именно демократите, а републиканците по традиция не обичат да се занимават с политическите творения на своите конкуренти в Източна Европа. Така че идват трудни времена за българското соросианство – Сорос е един от главните финансисти на Хилари Клинтън.

Радио Пловдив: В тази връзка очаквате ли тотално да бъде променена геополитическата карта на света след победата на Тръмп?

Валентин Вацев: Мисля, че е невъзможно да се промени геополитическата карта. Някои от най-наболелите противоречия вероятно ще бъдат отслабени и ще се отложат. Аз съм сигурен, че проблемите на света, за огромно мое съжаление, честно казано за ужас, могат да се решат само с война. Светът е в навечерието не на трета световна война, а в навечерието на първата. Структурно ситуацията прилича на три години преди Първата световна война. Но има огромна разлика дали Америка ще тръгне на война срещу Русия, съзнателно търсейки поводи или без поводи, или това ще се получи поради стечение на обстоятелствата. С други думи Тръмп осигурява едно светло време от четири, пет, шест години, което е много важно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31