Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският университет ще има нов физико-технологичен факултет

| обновено на 17.05.17 в 16:58

За образованието у нас приоритет, според министър Красимир Вълчев, остава стабилизирането на системата, като за висшето образование особено важен е регионалният компонент. 

Ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов с позиция за тяхната стратегия за развитие, както и каква ще е кампания 2017-та.

Като приоритети продължава политиката от последните две – три години, свързана с продължаване на  преструктуриране на ВУЗ-овете по естествен път чрез обвързване на финансирането с качеството на образованието с пазара на труда. Знаете, че рейтинговата система, въпреки всички грешки, които можем да имаме към нея, работи вече няколко години и влияе много осезаемо върху финансирането на ВУЗ-овете, върху приема, така че тази политика на министерството ще продължи.

Новото е, че ще бъде внесен един регионален компонент и доколкото е възможно ще се отчита регионалната значимост на отделни професионални направления. За нас това едва ли е валидно, защото ние нямаме професионално направление в университета, който да не е значим. Регионът се развива изключително бързо, разбира се, има приоритетни направления, знаете каква е нуждата при превръщането на Пловдив в център на аутсорсинга, в център на софтуерните технологии, гладът за кадри е огромен и примерно това са приоритетни направления. Аутсорсинг индустрията изисква хора, които владеят по няколко езика и то на много добро равнище. Софтуерната индустрия знаете какви кадри изисква1 недостигът е изключително остър и затова тази година създаваме софтуерно инженерство. Имаше пилотен проект, който е успешен. Тази година ще имаме прием втора специалност, изпълнявайки собствената си стратегия, приета 2011 г. – 2011 – 2020 г. за развитие на Пловдивския университет, преструктуриран е целият университет, есента мина акредитационната процедура, от есента ще имаме нов факултет – Физико-технологичен, където ще подготвяме инженери, но по особен тип инженери – специалности, които нямат нищо общо с техническите университети и които отговарят на пазарните ниши, ще ги видите какви са, свързани точно с индустрията, за която преди малко говорих.  Така че опитваме се да отговаряме според силите и възможностите си на пазарните потребности, защото е добре поставен и нямаме  специалност, която не е приоритетна. На среща с министъра стана въпрос, че в близките 5 – 6 г. около 50 – 60 % от учителите излизат от системата, макар че се опитват да задържат някои след пенсионна възраст това  няма да реши проблема. Ще има изключително остър глад за педагогически кадри – и в началното училище, където се усеща, и в средното училище. Ето, виждате, че специалности, които за съжаление последните две – три години не се радват на висок интерес, ще станат много поради липса на кадри. Така че за университета почти нямаме специалност, която да не е значима.

Заплащането, престижът се подобрява, дава се възможност за изява на  младите хора, по друг начин да присъстват. Знаете какви проекти правим в педагогическия факултет, иновативни и т. н. Между другото, педагогическият факултет се превръща последните години в един от най-търсените факултети.

В Пловдив приемът за задочно обучение по право тази година ще е за последен път ако няма някаква промяна. Не знам защо беше взето това решение, защото в нотариалните и адвокатски кантори работят доста хора, които нямат правоспособност, те помагат на нотариусите, на адвокатите. Това са най-мотивираните ни задочни студенти. Те няма да станат магистрати или нотариуси, но искат да получат правоспособност. Между другото, те имат и най-висок успех и това е единственият начин да получат правоспособност и това сега им се отнема. Не знам какъв беше мотивът. Разбирате ли, тук не е въпрос на финанси, защото всеки студент в задочна форма ни носи една трета от субсидията, това е губещо обучение и не е въпрос на финанси. Проблемът е от друго естество. И аз ви казах, това е единственият начин доста хора да получат образователен ценз и това право им се отнема, тази възможност с прекратяването на задочното обучение. Предполагам, че леко ще завишим приема в редовна форма, за да може част от тези потенциални  студенти ако имат възможност да запишат в редовна форма. Ина факултетът ни стои изключително стабилно, той е сред трите най-добри факултета в България. Мисля, че там няма да имаме проблем бавно, спокойно, без бързане, много стабилно създадохме собствени кадри, за което ни бяха необходими 25 г., факултетът сега ще чества четвърт век от създаването си, юридическият факултет традиционно се радва на интерес в последните години не толкова висок, но стабилен.

Кампанията ще бъде тежка и трудна по ред причини. Основната причина е демографската катастрофа. Поне десет години ще усещаме тази катастрофа ако не започнем бавно и полека да я преодоляваме. Децата стават все по-малко. Трудно ще бъде и поради силната конкуренция между висшите училища. 

За радост, университетът ни стои изключително стабилно. Вие виждате какво стана последните години, как разви инфраструктурата и това не е единствената причина, поради която Пловдивският университет се радва на интерес и продължаваме да спазваме в тези тежки,, трудни времена, винаги съм го твърдял, академично приличие. Има един минимум, под който летвата не може да се сваля, защото това като бумеранг се връща и отнася главата ти. Доста университети си позволиха да прекрачат този минимум и затова плащат цената на тази крачка, която са направили. Ние поддържаме това академично приличие, опитваме се да подготвяме и подготвяме кадри, които в огромната си част намират реализация в различни сфери. Ако погледнете, ще видите, че в целия южен регион, не само в  Пловдивска област, на повечето позиции в различни области от индустрията, администрацията работят наши възпитаници.

Сега къде е орязан приемът? За съжаление в най-търсените специалности и това е разминаване между пазар и интерес и политика, държавна политика – значи, най-орязан е приемът в направление администрация и управление, икономика. Това са специалности, в които имахме по 6 – 7 до 8 кандидати, а в някои години до десет за едно място и сега в тези тежки години там имаме почти по четирима – петима кандидати за едно място. Там приемът е драстично намален – при нас с около 15 – 20 % е намален приемът в тези специалности, въпреки аз не мисля, че нашите студенти, читавите студенти, мотивираните имат проблем с реализацията, но като цяло статистиката показва, че пазарът е наводнен с икономисти, хора, завършили администрация, управление и икономика и по тази причина държавата отказа да финансира голям брой студенти в тези направления. Компенсираме с платената форма на обучение, тъй като там субсидията е изключително ниска. То не е кой знае колко по-скъпо, така че показателно е, че миналата година най-много студенти имахме точно там. Ето, виждате ли, дисонансът, разминаването между пазарен интерес и държавна политика, но това е факт.

Педагогика на обучението по специалности, които трябва да подготвят учители, където професионалната квалификация е учител, имаме завишен прием, изключително високи оценки и ето, нисък пазарен интерес. Там трябва да се работи.  Тази година аз много настоявах от две – три години факултетите промениха учебните планове и ги съобразиха с приетите стандарти, така че обучението да съответства в максимална степен на квалификацията, която студентите получават. Иначе това е правилната стъпка в правилната посока, защото ние трябва да мотивираме децата да кандидатстват, да учат, да се обучават в тази специалности.

Тази година имаме утвърдени 3 500 човека държавна поръчка и още около 700 места оставяме за платено обучение, но от тях м. г. около 200 запълнихме, знам къде ще се запълни платеното обучение – в орязаните така да се каже специалности. Предполагам, че както миналата година, университетът ще направи прием около 91 до 95 %, а само преди три години правехме прием 99 – 100 %.


Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Доц. Христо Паунов в "Добро утро, ден!"

За правото и справедливостта, за уроците, които преподавателите учат, за благородството на доброволния труд, за пътешествията и черно- бялото фото  – за всичко това с чувство за хумор и намигане към съвремието говорим тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преподавателят по Конституционно право и омбудсман на ПУ "Паисий Хилендарски" доц. Христо Паунов е..

обновено на 17.05.24 в 16:45

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52