Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорите на училища да са с мандати, а не до пенсия

| обновено на 14.09.17 в 16:18

Националната гражданска инициатива за качествено и иновативно образование внесе 10- хилядна подписка в парламента, в която настоява за 14 наложителни промени в образователната система.

В интервю за Радио Пловдив Васил Николов, който е председател на организацията, определи като водещо предложението за въвеждане на мандатност на директорите на училищата и на ръководителите в цялата система. „От много години се опитват да въведат това, но не успяват, заради интереси. Ако има мандати, това означава повече контрол. 

Според нас проблемите в системата са поради липсата му. Ако директорът знае, че му предстои да се кандидатира отново ще оказва системен контрол върху своите подчинени. Неговите началници в РУО и в министерството също не оказват качествен и системен контрол, защото нямат мандати и така някои продължават до пенсия.


Друго предложение на Гражданската инициатива е отпадането на делегираните бюджети, защото на учениците се гледа като на стока. Не е приоритет подготовката на учениците, а техният брой, защото всеки ученик носи пари. Това също е свързано с контролаказва председателят й.

Според родителската формация за няколко години бюджетът на МОН трябва да стигне до 6 - 6,5 процента от БВП.

Необходимо е оборудването на училищата с камери. Ако директори и учители не се притесняват за действията си, камерите не би трябвало да са им проблем, коментира Николов.

Трябва ромските деца да бъдат върнати в училище. Трябва да се положат усилия, да бъдат образовани тези малцинствени групи, за да не живеят после на гърба на другите. Тези инициативи на държавата трябва да бъдат подкрепени от всички, подчерта още той. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жителите на Златовръх излизат на протест заради безводието

Водната криза в Златорвъх започва в началото на летния сезон, като проблемът се задълбочава през август. Вече 25 дни жителите в селото са на воден режим. Според заповедта вода трябва да има по 12 часа в денонощието. Според местните тя обаче тече по тръбите за не повече от 2-3 часа, обясни Анна Георгиева. До момента, в който водата..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Димитрия Стайкова

Вендинг машините обезмислят труда на фармацевта

Проблемите, които възникват заради промените в Закона за лекарствените продукти, които засягат въвеждането на вендинг автомати за отпускане на лекарства са много, а фармацевтите са много притеснени. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив председателят на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия..

публикувано на 20.09.24 в 11:11

Обмислят директни полети от Близкия Изток до Пампорово

Никой не е наясно как ще се развият следващите зимни сезони. Според мен има цикличност в сезоните между 10-11 г., заради това смятам, че ще имаме добра зима. Тенденциите са много добри. Прогнозата направи в предаването "Точно днес" изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков .  Целогодишното развитие на курорта Пампорово вече е..

публикувано на 20.09.24 в 09:27
Диана Андреева-Попйорданова

България е с най-нисък процент от БВП за култура

Участието на български културни организации в европейския културен живот се нуждае от подкрепа. За необходимостта от целенасочена политика за изграждане на публики и компетентности от най-ранна възраст, устойчивостта на културните продукти и ангажиментите от страна на държавата, за да участват българските организации равнопоставено  в разпределението..

обновено на 19.09.24 в 14:24

Българският еврокомисар получава добър ресор

"Имайки предвид, че това беше област в ресора и на последните двама български комисари, това беше най-естественият избор. Обикновено винаги титулярът наследява своя ресор, макар и да има и изключения, а ако се сменя, се търси да се запази същият ресор. Сега се вижда приемственост и не трябва да се търсят знаци в ресора". Това заяви политологът и бивш..

публикувано на 19.09.24 в 12:30