Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ иззе яйца с фипронил и в Пловдив

| обновено на 19.09.17 в 16:41

215 000 яйца със забраненото вещество фипронил са открити и иззети от пловдивски склад, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните. Количествата са от замърсените партиди на две фирми, които вече бяха засечени в търговската мрежа на страната. 


Припомняме, че заразените яйца са с номера 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003 са  поставени под възбрана. 
Част от откритите количества в пловдивско са достигнали и до магазините и се изземват оттам, уточни д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Той допълни, че яйцата ще бъдат загробени, тъй като не могат да бъдат унищожени в екарисаж, защото съдържат химически активни вещества.

По думите му фипронилът може да застраши здравето на хората, ако се консумира много голямо количество за кратък период. Забраненото вещество е в превишение, но е далече от токсичната доза, уточни той. Д-р Янков заяви, че от страна на агенцията са предприети всички необходими мерки.


Д-р Вяра Гришина, която е ветеринарен специалист, обясни, че това е препарат за борба с кърлежи, особено при котки и кучета. Има такъв препарат и за третиране на гълъби. Явно става дума за нерегламентирано използване на фипронил в птицеферми, смята тя. 

По думите й, всеки фермер има назначен ветеринарен лекар или сключен договор с ветеринарна практика. Когато е назначен ветеринарният лекар трудно може да противоречи на собственика на фермата, а ветеринарната практика рискува да изгуби договора си. Така ветеринарят излиза виновен, подчерта Гришина. 

Тя припомни, че в закона ясно е казано, че не може да се третира с подобни препарати, ако във фермата има  животни. Още по- нелепо е твърдението, че друго животно е влязло във фермата.

Истината е, че става дума за споделена отговорност. Проблемът е в държавния контрол. Затова се говори от много време, а ние все сме изненадани. БАБХ не е била на мястото си, е мнението на специалиста. 

Не е изключено да става дума за нелегален внос. Фипронил се продава в много малки количества срещу паразити за котенца и кученца в индивидуални пипети. Когато говорим за птицеферми, тогава количествата са в тонове. Количествата, които хората са поели са минимални и няма да окажат въздействие върху здравето им. Проблемът е в загубата на доверие, има лобита, които не искат контрол, подчерта тя.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

80 плочки от опасния америций са открити при операцията на ДАНС и МВР

На шест адреса и в автомобил в Пловдив, Карлово, Първенец и Калековец са открити общо 80 плочки  с размер 70/35 см. от опасния за здравето метал америций. Най- много са открити в автомобил в Пловдив- 44броя, 35 са намерени във вила в Карлово и една плочка в частен дом в Първенец. Това стана ясно на брифинга по повод акцията на ДАНС и МВР в Пловдивско...

публикувано на 20.09.24 в 16:36

Пловдив кандидатства за 2 млн. за ремонт на стадион "Марица"

Община Пловдив да кандидатства с проект за финансиране изграждането и обновяването на стадион „Марица“ ще гласуват общинските съветници на следващата сесия на 26 септември. Администрацията ще внесе проектно предложение по Програмата за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост,..

публикувано на 20.09.24 в 16:08

Ангел Георгиев оглавява листата на "Възраждане" в Пловдив

Областният координатор  на Възраждане и депутат в три парламента Ангел Георгиев отново ще води листата на партията за Пловдив град.  На второ място е Емил Янков, който и сега е народен представител, трети е Чавдар Земярски. Той беше кандидат за кмет на община Раковски от за местния вот миналата година.  От партията регистрираха 19 членна листа в..

публикувано на 20.09.24 в 15:35

Полиция и жандармерия охраняват денонощно гроздобера

Съвместни екипи на полиция от Септември и пловдивски жандармеристи от началото на месеца охраняват лозовите масиви за кампанията по гроздобера в този регион.  Техни обособени групи патрулират в зоните на насажденията като осигуряват нормалното и спокойно протичане на кампанията и защита от кражби в землищата на градовете Септември, Белово, Ветрен,..

публикувано на 20.09.24 в 14:15

Голямо количество от радиоактивния метал америций е открито край Пловдив

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност". Металът е изключително скъп и според източници на БНТ е открит и иззет от къща в Карлово. По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и..

обновено на 20.09.24 в 13:35