Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие, парад и кушии на Тодоровден във Велинград

Велинград възражда традициите от Чепинския край за Тодоровден

Мащабният празник ще продължи през целия ден

| обновено на 24.02.18 в 10:14

"Тодоровден - бит и традиция от Чепинския край" е мотото на днешния празник във Велинград. Ще бъде направена възстановка на стародавните традиции, ще бъде пресъздаден и ритуал по захранване на конете.

От кварталите Каменица и Чепино ще потеглят конни шecтвия, които ще се съберат на поляните над града. Там ще бъде извършен водосвет с молитва за здраве и благополучие на именниците, конете и ездачите, а също и благославяне на обредни хлябове.

Атрактивна част от празника е възстановка на празника такъв, какъвто е бил навремето в Чепинския край от ансамбъл „Здравче-венче“ към читалище „Васил Левски-1904“.

Ще има и надтегляне с тежковозни породи, което ще се проведе в три категории: малка орта  (от 400 до 500 кг); средна орта (от 500 до 600 кг) и голяма орта (от 600 до 700 кг).

Ще бъде изпълнена „Фолклорна плетеница“ с участието на най-добрите местни състави за народни песни и танци, а концертът ще завърши с изпълнения на популярния певец Янко Неделчев.

Интервюто с Илияна Гешева е в звуковия файл.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Светлинно шоу озарява Царския дворец в Кричим

Паркът на Царския дворец в Кричим се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев. "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36
Владимир Чуков

Има реална опасност от бежанска вълна от Ливан

Нарастващото напрежение в Близкия Изток притесни властта у нас. Служебният премиер Димитър Главчев свика в сряда Съвета по сигурността. Консултативният съвет за национална сигурност при президента също ще заседава извънредно утре. Ескалацията на военните действия в Близкия Изток и превантивните действия у нас коментира в програма "Точно днес"..

публикувано на 03.10.24 в 10:56