Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заобиколени сме от райони на военно противопоставяне

Президентът свика КСНС за сигурност. Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност коментира необходимостта от взимане на спешни мерки за готовността на българската армия.

Според  Димитър Гърдев рисковете пред националната сигурност остават. Проблемите трябва да се решават  и е нормално да се предприемат по-успешни действия.

Той посочи, че бойните възможности на армията ни са под критичния минимум. Всяка една бойна техника се нуждае от обучение и усвояване. Това не се случва за година или две. Не може да се започне програма за обучение на пилоти и технически състав, без да имаме самолети.

Около нас регионите са обхванати от военна нестабилност. КСНС  е единственият инструмент, който може да вземе мерки. Трябва да има консенсус, да се започнат действия за решаването на проблемите. Държавата трябва да има единно мнение. При разнобой губят всички.

Сега тези заплахи са в косвен порядък, но съществуват. Бойните действия могат да започнат за няколко часа. Нещата се случват изведнъж. България трябва да има конкретни действия за мониторинг в тези райони и ясен план при наличие на първите признаци за неустойчива, активна фаза. Конфликтът може да ескалира до няколко часа. Например в Източна Украйна може да се вдигне нивото на напрежение. Черноморският район може да се превърне в зона на бойни действия.

Заобиколени сме от военно противопоставяне. Министърът на отбраната на Гърция нареди предислокация на гръцката армия към границата с Турция. Там става дума за сериозни числа за обновление на армията.

 Плачевно е положението на българските ВВС, малко по-добре са сухопътни войски и военноморските сили. Не можем да разчитаме на НАТО, защото НАТО не може да вземе страна между Гърция и Турция. Мантрата за НАТО не е валидна при конфликт между две държави членки на НАТО. Румъния също може да покане в сферата на конфликт с повишена интензивност. Армия не се изгражда изведнъж. Нашата неангажираност води до състояние да се действа моментално.

Интервюто с Димитър Гърдев е в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27