Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата "ЕС-Западни Балкани" ще остане в историята

| обновено на 17.05.18 в 15:57

Срещата ЕС-Западни Балкани в София ще остане в историята, защото през изминалите 15 години твърде малко бе направено за приближаването на този район към европейската перспектива

Позицията е на проф. Лазар Копринаров – философ, дипломат, университетски преподавател. Не бива да се избързва с определението "историческа", но със сигурност тя е изключително успешна, смята анализаторът.

Той припомни, че преди година, когато кабинетът определяше приоритетите на европредседателството, много страни бяха скептични по темата за Западните Балкани. Оказа се, че това е много перспективна посока. Тя е не само е успешна, но е и кулминацията на председателството. Това е успешна кулминация.

Според проф. Копринаров успехът винаги има много бащи и майки, но в случая той посочи ролята на  българската дипломация и администрация, както и приноса на българския министър – председател. Бойко Борисов се оказа с отлични умения да сдобрява балканските лидери, а на Балканите техните отношения, затрупани с история, винаги са сложни. Премиерът, ако не сдобри, поне стопли отношенията между Ципрас и Заев между Вучич и Тачи. Това беше трудна задача и фактът че присъстват , участват и изказват благодарност на България е успех.

Дипломатът смята, че  ако обещаните инвестиции за региона се случат, ползата за всички, включително и за България, ще бъде пряка. За някои столици в Западните Балкани ние трябва да летим до Виена или Мюнхен, за да стигнем до тях. Близо сме, но сме дистанцирани откъм инфраструктура. Инвестициите пряко ще обслужват бизнеса, туристите, хората. Върху плещите ни има тежка история, която може да се преодолее с общуване и образование.

Лазар Копринаров обясни и отказа на испанския премиер да присъства на срещата ЕС – Западни Балкани. Мариано Рахой дойде в България, участва в работната вечеря и заяви, че подписват декларацията на формата „28 + 6“.  Въпросът е много чувствителен за Мадрид, заради кризата в Каталуния, защото сепаратистите там се опитват да приложат опита на Косово. Косово не е признато от Испания и в този смисъл, ако Хашим Тачи и Рахой седнат на една маса, това означава да се даде точка на каталунските сепаратисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Румен Пехливанов ще управлява Смолянска област

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58

На Общо събрание Горнослав се обяви против кариерата

На общо събрание жителите на асеновградското село Горнослав се обявиха против изграждането на близката кариера.  На форума са присъствали близо 60 процента от жителите на селото, които единодушно се обявиха против кариерата, която отстои само на 500 метра от домовете им. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Миглена Георгиева, жител на..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Вероучение в училище е необходимо за духовното израстване

В програма "Точно днес" разговор з а посоките, по които поема служението на новия патриарх Даниил, също и за посещението на Вселенския патриарх Вартоломей и за знаците, които са важни за обединението на църквата ни. По темата говорим с адвокат  Александър Тодоров , богослов и магистър по теология, той е бил и преподавател в Богословския факултет на..

публикувано на 04.07.24 в 07:00