Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "За нашите деца" спаси от изоставяне 6 бебета в Пловдив

Близо 100 деца останаха в семействата си през първите 6 месеца на годината благодарение на екипа на фондация "За нашите деца" в Пловдив. 

Общо 10 са случаите, по които работи Центърът за обществена подкрепа „За деца и родители“ през изминалото полугодие. Спасихме от изоставяне 6 бебета, благодарение на активното ни сътрудничество със здравните заведения, навременната намеса и подкрепата, която оказахме на родителите, разказа Лина Самандова, регионален мениджър на фондацията в Пловдив и ръководител на центъра за подкрепа на родителите.

Центърът е основан през 2009 г. и в него работят социални работници, психолог и специалисти работят за това, децата да не бъдат изоставени от своите семейства. Семейната среда е най-доброто за всяко дете. Понякога родителите имат нужда от съвсем малко подкрепа, за да развият своите родителски умения и условията за отглеждане на детето. Тогава рискът за детето отпада, обясни тя. 

Лина Самандова подчерта, че работят с 3 родилни отделения в Пловдив - УМБАЛ "Пловдив", МБАЛ "Св. Мина" и болница "Селена". При сигнал за риск от изоставяне на детето, до часове специалисти разговарят с майката и правят проучване на семейната среда. От 10 получени сигнала за първото полугодие на годината 6 бебенца останаха в семейната среда, разказа тя.

Причините за изоставянето на бебе са различни - несигурност на майката дали ще е добър родител, млада родилка, жена без подкрепа на съпруг или семейството си. Риск има и когато бебето или майката имат някакви увреждания, майката има някаква зависимост, бебето е родено в многодетно семейство, в бедност и др. 

Колегите задължително оказват психосоциална подкрепа на родителя и понякога на цялото семейство. Ако е бедно семейство,  даваме и материална подкрепа в първите 6 месеца под формата на комплекти за новородено. Колегите посещават както родилката, така и семейството и оказват подкрепа, за да остане детето в семейството си, обясни Лина Самандова. 

Продължаваме да работим с децата и семействата им и след това. Ако видим отново риск от изоставяне на детето, наново започваме да ги подкрепяме - психически и материално, за да расте детето в сигурна семейна среда, подчерта регионалният мениджър на фондация "За нашите деца". 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08