Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно - по-силни на 6 септември от Пловдив!

Съединението прави силата!!! Това написаха бащите на третата българска държава на фасадата на символа на българската демокрацията – Народното събрание. На 6 септември – празнуваме Съединението и Денят на Пловдив. Да започнем утрото на този ден с усмивки и памет за станалото преди 133 години.

Но не само да се прекланяме пред миналите дела, сторени напук на Великите сили и политическата конюнктура на Европа, а да погледнем себе си днес и сега – настоящето време-разделно, което отново поставя въпросите за ценностите и геополитическите ориентири. Съединени сме в ефира на Хоризонт и Радио Пловдив, но в обществото все повече звучат въпросите за правилността на избора ни от преди 20 години и не трябва ли да гледаме по своя път без да се обръщаме към темите на другите от общността.

А и у нас – оставаме фили и фоби, за и против, на ляво и на дясно с дежурните условности за последните политически посоки. Ден като 6 септември трябва да ни замисли за ПЪТЯ, за единството на нацията и общите ценности, но пък защо още на следващата утрин на 7-ми ги забравяме?

Отговорите на тези въпроси ще опитаме да ви дадем с интересните и знакови гости в програмите Преди всички и Точно днес, които естествено на 6 септември са от студиото ни в Пловдив. Ще питаме кмета на града Иван Тотев, президента-пловдивчанин Петър Стоянов, общественичката Мария Капон, археологът Костадин Кисьов, студентите-историци Кристиян Лъсков, Ана-Мария Суркова и Александър Галунски, ще отскочим и до Париж с художничката Рада Букова, няма да пропуснем и Албиона с Пламен Трифонов.

За първи път в национален ефир ще чуете и спомени на внучката на Ганьо Атанасов – част от заверата,  направила възможно Съединението на Румелията с Княжеството.

Няма да разкриваме всичко, бъдете на честотите на Хоризонт и Радио Пловдив от 7 до 11 часа на 6 септември, ще ни намерите и на платформите ни в интернет.

Екипът – Мария Дамова и Диляна Мандраджиева са отговорни за музиката от студиото в Пловдив, в София е Георги Коларски.

Честит празник отново и от нас – една софиянка влюбена в Пловдив - Ирина Недева и един роден във Варна пловдивчанин Михаил Миховски.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 26.04.24 в 16:56

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02