Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атаките на опозицията втвърдяват подкрепата за управляващите

Опозиционните атаки срещу властта втвърдяват подкрепата за управляващите, изводът е на социолозите от "Барометър България" на базата на данни от проучване по телефона, направено от 30 октомври до 1 ноември сред 848 души на възраст над 18 г.

Очевидно скандалите, с които партиите се опитват да печелят привърженици, не допринасят за по-голямата им електорална тежест, а натягат партийните ядра и разделят обществото, обясни пред Радио Пловдив Николай Николов. 

По думите му използват се дребни неща, за да се иска оставката на правителството. Причина са скандалите е стартиралата  предизборна кампания за двата вота догодина. 


На въпрос "Ако изборите за евродепутати се провеждат днес, за коя политическа сила бихте гласували?" 35,1 на сто отговарят "за ГЕРБ" при 35,3 на сто през юли, 25,7 на сто - БСП /28,9 на сто през юли), 17,2 на сто - за Обединени патриоти (17,8 на сто през юли), 12,1 процента - ДПС (15,2 на сто през юли). За други биха гласували 4,5 на сто, а 5,4 процента не са решили за коя партия да дадат вота си.

В края на октомври работата на Министерски съвет е одобрявана от 41 на сто от българските граждани спрямо 44 на сто през юли, а одобрението към Бойко Борисов е 37 процента спрямо 39 процента преди три месеца. 


При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението - 11 на сто от участниците в проучването посочват, че му се доверяват (през юли 13 процента са одобрявали дейността му). Често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това, българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори, коментират от "Барометър България".

Според Николов българите са имали очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов, каза още Николов. 


Рейтингът си запазва вицепремиерът Красимир Каракачанов с 36 на сто одобрение. Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция, посочват анализаторите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51